Recepti

Ljubav

Med od maslačka: Lekovito, ukusno, lako za pripremu! (RECEPT)

Da li ste do sada kuvali med od maslačka? Lekovito je, ukusno i veoma lako za pripremu, a ako do sada niste pravili sa dodatkom limuna i pomorandže, pravo je vreme da isprobate ovaj recept.

Med od maslačka: Lekovito, ukusno, lako za pripremu! (RECEPT) Foto: Freepik




Maslačak je izuzetno hranljiva biljka, puna korisnih sastojaka poput pelina, cinka, flavonoida, B vitamina, sterola, tanina i kalijuma. Posebno su bogati listovi maslačka vitaminom C i gvožđem, što ih čini izuzetno korisnim za zdravlje. 

Ovi sastojci čine maslačak efikasnim u terapiji, a može se konzumirati na razne načine kao što su čaj, sok, med, med/sirup ili čak kao deo salate.

Za pravljenje domaćeg meda/sirupa od maslačka, prvo treba sakupiti cvetove maslačka, očistiti ih, oprati i ocediti. Zatim se cvetovi preliju kuvanom ohlađenom vodom i ostave da odstoje jedan dan. Nakon toga, smesa se procedi i sipa u lonac, dodaje se šećer i limunov sok, te se kuva dok se sirup ne zgusne. 

Gotov med se sipa u tegle i čuva u frižideru gde može trajati do šest meseci.





Foto: Pixabay



Recepata za med od maslačka je mnogo, a ako do sada niste isprobali ovaj način, preporuka je da obavezno probate:


2 litra vode
2 kg šećera
1 limun
1 pomorandža
300 sveže ubranih cvetova maslačka




U šerpu stavite pažljivo oprane cvetove maslačka i prelijte ih destilovanom vodom. Neka kuvaju na jakoj vatri, a kada proključaju, smanjite temperaturu na srednju i nastavite kuvanje polupoklopljeno još dvadeset minuta. Nakon toga, procedite tečnost kroz cediljku u drugu šerpu.

U tu proceduru dodajte šećer i vratite na srednju vatru, neprekidno mešajući dok se smesa ne zgusne i ne smanji na polovinu. Tada ubacite limun i pomorandžu s korom, dobro oprane i isečene na kriške. Mešajte sve dok ne postignete gustinu meda, zatim sklonite sa vatre i prelijte u sterilisane staklene tegle dok je još vruće.

Čuvajte ove tegle na hladnom i tamnom mestu kako biste sačuvali njihovu svežinu.
 

Čudesni maslačak i dvadeset primena! Pogledajte kako se pravilno koristi!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>