Region

Svet

Preminuo je legendarni režiser Veljko Bulajić (VIDEO)

Legendarni jugoslovenski režiser Veljko Bulajić je preminuo, a vest o njegovoj smrti potvrdila je njegova porodica. 

Preminuo je legendarni režiser Veljko Bulajić (VIDEO) Screenshoot/Youtube





Veljko Bulajić, poznati majstor filmskog platna koji je napustio ovaj svet u svojoj 97. godini, ostavio je neizbrisiv trag na jugoslovenskoj i hrvatskoj kinematografiji svojim remek-delima. Njegovo ime je sinonim za filmsku veličinu, a njegovi filmovi su poput svetionika u mraku, usmeravajući put ka umetničkoj izvrsnosti.

Krenuvši u svet kinematografije s filmovima poput 'Kamen i more' i 'Brod lutalica', Bulajić je već tada pokazao svoj neosporni talenat. Njegov prvi dugometražni film, 'Vlak bez voznog reda', iz 1959. godine, donio mu je dve Zlatne Arene, nagrade Slavicu i Jelena, te priznanje Grada Zagreba, označavajući tako početak njegove legendarnosti.

Rođen u skromnom mestu Vilusi 1928. godine, Bulajić je svojom snagom volje i umetničkim genijem uspeo da prevaziđe sve prepreke na svom putu. Njegov film 'Skoplje 63' nije samo bio izuzetno popularan širom sveta, već je osvojio i UNESCO-ovu nagradu Kalinga za izuzetan doprinos u popularizaciji nauke i tehnologije, što svedoči o širini njegove vizije i njegovoj sposobnosti da dopre do globalne publike.

Bulajićeva filmska ostavština nije samo kolekcija remek-dela već i testament njegove predanosti očuvanju istorijskih i kulturnih identiteta regiona. Njegovi filmovi nisu samo umetnost, već su i dragoceni dokumenti vremena i duha epohe u kojoj su stvarani.

Dok se opraštamo od ovog velikog umetnika, njegov uticaj nastavlja da živi kroz buduće generacije filmskih stvaralaca i zaljubljenika u sedmu umetnost, osiguravajući tako da njegova svetlost nikada ne izbledi iz filmskog neba.


Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>