Ostalo

Sme�no

Krstovdan dan za molitvu i izbavljenje! (VIDEO)

Zimski Krstovdan se obeležava 18. januara, to je praznik koji prethodi Bogojavljenju i prvi dan nakon Božića kada vernici poste. Krstovdan je dan za molitvu i izbavljenje!

Krstovdan dan za molitvu i izbavljenje! (VIDEO) Svet Plus





Krstovdan se u Srpskoj pravoslavnoj crkvi slavi dan uoči Bogojavljanja, 18. januara. Ovo je prvi dan posle Božića kada se strogo posti, jer je do ovog dana bilo razrešenje zbog velikih praznika. 


Krstovdan se praznuje i u znak sećanja na velike mučenike i stradalnike Svetog Teona i Svetog Teopemta. Ponudivši im život zarad odricanja hrišćanske vere, car Dioklecijan je pokušao da Teopemta i Teona na taj način uceni. Međutim, Teopamt, biskup nikodimijski, na tu pretnju je odgovorio: 

Stoji napisano: ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dušu ne mogu ubiti. Ti, care, imaš vlast nad mojim telom, čini sa njim što ti je drago.

Zbog ovakvog odgovora, Teopemeta su posekli mačem, a Teona su živog zatrpali.Na Krstovdan, kada se slavi preko nedelje, u hramovima se služe carski časovi, prepodne, a poslepodne liturgija Svetog Vasilija Velikog.Nakon liturgije vrši veliko osvećenje vodice u hramovima, a sutradan, na Bogojavljanje, voda se osvećuje na rekama ili nekim drugim otvorenim mestima.

Pri sveštanju vodice, moli se da voda bude za isceljenje, duhovno i telesno pročišćenje, izbavljač od grehova i da osvećuje srce i um. Posle sveštanja, vodica se deli narodu za spasenje i zdravlje.
 

Veličanstveni ukusi: Deset recepata za najlepše sitne kolače!







Verovanje 


Prema narodnom verovanju, onaj vetar koi duva na Krstovdan, najčešće će duvati tokom cele godine. U Vojvodini postoji običaj da se kaže da se ovoga dana vetrovi krste i nadmeću koji će koga nadjačati. U dvanaest dana, počinjući od Božića a zaključno sa Krstovdanom, ogleda se dvanaest meseci godine koja dolazi, pa kakvo je vreme kog dana takvo će biti u mesecu koji tom danu odgovara po redosledu.



Negde se veruje da na ovaj dan treba oprati sav veš i očistiti celu kuću.



Akatist časnom krstu počinje jednom moćnom rečenicom: 


"Raduj se,Raduj se, Krste, jer na Tebi Hristos, Bog naš, svojevoljno raširi ruke Svoje i izvrši naše spasenje!”


Ova molitva ima za cilj da podseti svakog vernika kako nas beznačajni problemi vuku na dno, a na svetu ima toliko stvari za radovanje.


Ne zaboravite da se radujete. Radujte se svaki dan, radujte se jer je Krstovdan, jer ste zdravi, jer imate nekoga koga volite i ko vas voli.
 

Običaji i verovanja koja se vezuju za Bogojavljenje! (VIDEO)





 
 

Sitni kolači: Kuglice od suvih šljiva i čokolade! (RECEPT)

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/opanak

Povezane vesti:


>