Ostalo

Sme�no

Apple izgubio 100 milijardi dolara tržišne vrednosti i to u jednom danu!

Početak nove 2024. godine za Apple je postao prava noćna mora! Apple izgubio 100 milijardi dolara tržišne vrednosti i to u jednom danu, više nego što Ford i GM vrede zajedno! 

Apple izgubio 100 milijardi dolara tržišne vrednosti i to u jednom danu! Svet Plus




Osim Apple-a, banka Barclays je snizila ciljnu cenu i za ostale kompanije iz grupe "Sedam veličanstvenih": Amazon, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, NVIDIA i Tesla.



Početak nove 2024. godine za Apple je postao prava noćna mora! Pad cena akcija te kompanije na berzi u utorak je bukvalno izbrisao više od 100 milijardi dolara njene tržišne vrednosti.

Vrednost akcija tehnološkog giganta iz Kupertina opala je za 4 odsto u prvoj trgovačkoj sesiji 2024. godine, nakon što ih je britanska banka Barclays degradirala na "underweight" rejting (akcije za koje se veruje da njihova cena neće biti tako dobra kao referentni indeks koji se koristi za poređenje), pošto analitičari ukazuju na sporu prodaju iPhone, Mac i iPad uređaja.









Taj pad je smanjio procenu vrednosti kompanije Apple za 107 milijardi dolara, prema podacima agecnije Refinitiv. Taj jednodnevni pad vrednosti veći je od ukupne tržišne vrednosti kompanija Ford i General Motors zajedno.

Ukupnu zajedničku vrednost manju od 107 milijardi dolara imaju i Starbucks, Citigroup, Blackstone, Airbnb i FedEx, konstatovao je CompaniesMarketCap.

A osim Apple-a, Barclays je snizio ciljnu cenu i za ostale kompanije iz grupe "Sedam veličanstvenih" (Amazon, Alphabet, Meta Platforms, Microsoft, NVIDIA i Tesla) sa 161 na 160 dolara, piše Business Insider.









U ovom trenutku, Apple bi verovatno poželeo da može da pritisne dugme za restart, konstatuje finansijska analitičarka agencije AJ Bell's Deni Hjuson.

"Još jednom, kineska konkurencija je presudan faktor. Ali kako visoke kamate obavljaju onaj posao zbog koga su i stvorene, a potrošači nastavljaju pažljivo da razmišljaju o velikim kupovinama, potencijalni kupci tehnološke robe poput iPhone-a takve kupovine mogu da odlože sve dok njihovi lični budžeti ne budu manje ograničeni", konstatuje ona.

Ovako težak početak za Apple, na samom početku godine, dolazi nakon mešovitih uspeha u 2023. Akcije te kompanije su porasle za skoro 50 odsto, pa je njihova tržišna kapitalizacija bila na ivici od gotovo 3 biliona dolara.

Taj učinak je, međutim, zaostajao za nekim od njegovih velikih tehnoloških rivala, jer su investitori počeli da brinu o usporavanju kineske privrede i tome kako on može da utiče na prodaju.





 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/mondo

Povezane vesti:


>