Recepti

Ljubav

Kako kiseliti paprike punjene kupusom, bez vinobrana i konzervansa?

Evo kako kiseliti paprike punjene kupusom, bez vinobrana i konzervansa? Jednostavan recept za koji vam je potrebno samo četiri sastojka - paprike, kupus, voda i so.

Kako kiseliti paprike punjene kupusom, bez vinobrana i konzervansa? Foto: Depositphotos/cristina.murariu88

 Među omiljenom zimnicom svoje mesto su obezbedile i paprike punjene kupusom. Za ovu tradicionalnu, fermentisanu salatu biće vam potrebno kvalitetno povrće, so i voda. Staklene tegle ili plastičnu posudu dobro operite, kao i poklopce.Samo četiri sastojka

Za ovaj recept biće nam potrebno tri do četiri kilograma kupusa, oko 5,5 kg paprika babura ili paradajzuša srednje veličine, so za solenje, pet litara vode i 150 gr soli za presolac.

Glavice kupusa očistite od spoljašnjeg oštećenog lista i odsecite deo korena. Isecite ga sitno kao kada pravite ribanac.


Nariban kupus posolite manjom količinom soli, oko dve kašike, rukama izmešajte i izgnječite. Ostavite ga sledećih sat vremena kako bi postao mekaniji i pustio svoj sok.

Plodove paprike koji su čvrsti i zdravi očistimo od peteljke i unutrašnjeg sadržaja. Operemo ih i poređamo na ubrus ili krpu sa otvorom okrenutim na dno kako bi se ocedile i prosušile. Unutrašnjost paprike samo malo posolite, natrljajte, da i one postanu mekše.Paprike na vrh

Punite ih kupusom. Napunjene ređajte u staklenu teglu ili plastičnu kantu. Ako vam ostane kupusa slobodno ga poređajte po paprikama, ali na vrhu moraju biti paprike.

Presolac napravite od vode i soli. Sve dobro izmešajte kako bi se so rastvorila. Prelijte ga preko punjenih paprika koje moraju biti potpuno u slanom rastvoru. Na vrh stavite plastičnu rešetku i opteretite da biste ih sprečili da isplivaju. Posle dve nedelje završiće se proces kiseljenja i ova zdrava, fermentisana zimnica je spremna za jelo.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: agroklub.rs

Povezane vesti:


>