Zdravlje

Ljubav

Prof. doktor Dino Tarabar: Ove vitamine ne uzimajte ujutru!

Ove vitamine ne uzimajte ujutru! U jeku epidemije korona virusa, vlada opšta pomama za vitaminima koji jačaju imuitet. Oni jesu jako važni za naš organizam, ali treba paziti kada i koju vrstu vitamina uzimamo, kaže profesor doktor Dino Tarabar. 

Prof. doktor Dino Tarabar: Ove vitamine ne uzimajte ujutru! Svet Plus
Prof. dr Dino Tarabar koji radi u crvenoj zoni u bolnici "Dragiša Mišović"  savetuje da treba uzimati vitamine De i Ce, magnezijum, selen, cink, kao i probiotike, objašnjava doktor iz crvene zone bolnice "Dragiša Mišović".


Doktor Tarabar kaže da je pitanje upotrebe antibiotika u prvih nekoliko dana diskutabilno. Ako se radi isključivo o virusnoj bolesti antibiotici nisu neophodni.


"Mi ih uglavnom dajemo kod starijih ljudi gde očekujemo bakterijske superinfekcije da bi ih zaštitili od novih komplikacija. Nekada virusi koje lečimo antibioticima mogu da nam naprave problem tako što će antibiotici da unište saprofitnu bakterijsku floru pa će se klinička slika pogoršati", objašnjava dr Tarabar. 

Dodaje da je mnogo je teško lekarima na prvoj liniji da procene da li treba dati antibiotik ili ne.

 "Klinička slika od prehlade, gripa, kovida u jednom trenutku može biti potupno ista. Nije lako to proceniti na osnovu prvog kontakta. Potrebno je mnogo više, sagledati pacijenta, videti kliničku sliku, laboratorijske nalaze, krvnu sliku i ce-er-pe. Na plućima ne morate da čujete ništa i to može da zavede", objašnjava doktor.


Poznati srpski gastroenterolog i onkolog dr Dino Tarabar danima se borio protiv korona virusa koji je "otišao" i na centralni nervni sistem, o tome pročitajte OVDE 


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>