Zdravlje

Ljubav

Ove dve namirnice vam garantuju ravan stomak

Sigurno želite da izbegnete neprijatne masne naslage oko struka i bokova, ali ne znate šta vam je činiti. Rešenje je jednostavno - češće jedite losos i orahe, kažu naučnici.

Ove dve namirnice vam garantuju ravan stomak



Nučnici u Švedskoj otkrili su da ljudi koji jedu više polinezasićenih masti imaju više mišića na telu, a manje masnoća. Ovim mastima su bogati losos i orasi, a takav način ishrane pomoći će manjem nakupljanju neželjenih naslaga oko struka.

Ovo je prva studija koja je konkretno dokazala da nezdrava hrana ne utiče samo na probleme s holesterolom usled čega i sa srcem, već ima direktan uticaj na debljinu i višak masti u telu, a manjak mišića.

Istraživanje na švedskom univerzitetu Upsala pratilo je 39 odraslih muškaraca i žena koji su imali normalnu težinu, te su sedam nedelja jeli 750 kalorija više nego inače. Cilj je bio da u tom periodu postanu tri odsto teži nego što su bili na početku. Polovina učesnika dobila je višak kalorija iz polinezasićenih masti, odnosno suncokretovog ulja, dok je ova druga polovina dobila iz zasićenih masnoća, odnosno palminog ulja. Oba ulja sadrže istu količinu šećera, ugljenih hidrata, masti i proteina, a jedina razlika je u vrsti masnoće.

Porast telesne težine i raspodela masti u telu merena je pomoću MRI-a na početku i na kraju istraživanja. Iako su svi dobili podjednako na težini, grupa koja je jela zasićene masnoće imala je više masti oko stomaka i jetre. Ista grupa razvijala je i manje mišića, a naučnici veruju da takav način ishrane utiče na razvoj dijabetesa i bolesti srca.

Autor: B.B.
Izvor: tportal.hr
Foto: stockimages/FreeDigitalPhotos.net

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Lifestyle

Povezane vesti:


>