Region

Svet

Region

Serija Sila: Šta znači ukras u kosi glavne junakinje? (Foto)

Glavna junakinja istoimene serije "Sila" koju tumači Džansu Dere u jednoj od epizoda pri početku serije dobija od majke na poklon ukras koji stavlja u kosu, a onda ga više nikada ne skida.

Serija Sila: Šta znači ukras u kosi glavne junakinje? (Foto)



Serija Sila: Boran-aga - Ženi je mesto u kući i ne sme psovati (Foto)
Verovatno su se mnogi gledaoci zapitali zašto Sila ne skida taj nakit sa pramena, a ova kopča je za vreme snimanja serije zapravo bila pravi hit u Mardinu. U pitanju je kopija tradicionalnog nakita iz pokrajine u kojoj se serija snimala, a frizer Lokman Hitej objasnio je da su ukras dizajnirali i osmislili on i njegova sestra. Rastavili su minđuše u obliku pauna i na njih dodali zlatnike, time su dobili kopiju tradicionalnog nakita iz Mardina.



Ova kreacija već je bila popularna među ženama u Mardinu, jer su kosu nekada ukrašavale zlatnicima. Tako je frizer i došao na ideju da napravi ukras koji će se nositi na jednom pramenu, a sem profita od prodaje, cilj je bio i promovisanje kulture Mardina i njihovih običaja. Od kako je Sila počela da nosi ovaj ukras u kosi, prodaja je drastično skočia, pa je ovaj ukras zaista učinio da jedan deo trgovine u Mardinu procveta.

Jedan zlatar ispričao je kako su takav ukras nekada nosile asirske i jesidske žene, a kasnije su im se priključile i muslimanke. Iako je važio za tradicionalno obeležje, ovaj ukras postao je još traženiji i popularniji nakon što ga je lepa Džansu Dere stavila u kosu, a onda su zlatari iz Mardina počeli da dobijaju porudžbine širom sveta.

Autor: M.P.
Foto: Facebook

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>