Ostalo

Sme�no

Otkrivena neman iz praistorije koja je jela svoju vrstu - mososaur! (Video)

Naučnici su otkrili ostatke reptila koji je živeo pre 98 miliona godina. Nazvali su ga mosasaur i veruju da je bio kanibal jer su u njegovim ostacima pronašli i kosti još tri životinje njegove vrste.

Otkrivena neman iz praistorije koja je jela svoju vrstu - mososaur! (Video)



Fosilni ostaci mosasaura pronađeni u Angoli otkrili su i tri različite vrste ovog reptila a koje su bile u stomaku četvrte, potpuno različite vrste. Ovo nije prvi takav fosil zbog čega naučnici veruju da su mosasauri bili neka vrsta kanibala.

Mosasauri su bili na vrhu lanca ishrane pre oko 98 miliona godina, pa sve do kraja Krede, odnosno pre 66 miliona godina. Njihovi prvi potomci su bili kopnene životinje, ali su se evolucijom navikli na vodu kada su razvili peraja i posebne disaljke.
 
Na neki način mososauri bili predatori poput orka danas, samo što su bili reptili koji su mogli da narastu do devet metara.
 
Ovi fosili su pronađeni u južnoj Angoli na nalazištu nazvanom Bentiaba gde svake godine naučnici pronalaze nove fosile.
 
Mosasauri pronađeni u stomaku su svareni, a njihovi zubi rastvoreni stomačnom kiselinom. Jedan od njihje bio potpuno pojeden, a druga dva delimično pri čemu su ostali lobanja i deo čičmenog stuba.



Autor: T.I.
Izvor: Blic
Foto: ScreenShot YouTube
Video: YouTube

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>