Zdravlje

Ljubav

Pet namirnica koje ubijaju želju za slatkim

Svi se ponekad nađu u situaciji kada bi naprosto ubili za nešto slatko. U takvim momentima strpali bismo u usta štagod, samo da je šećer!

Pet namirnica koje ubijaju želju za slatkim



Svaki put kada pojedemo nešto slatko, uneseni šećer rapidno povećava nivo šećera u krvi, koji nedugo nakon toga rapidno i opada, što izaziva ponovnu želju za slatkim… i tako u krug. Takvo vrzino kole može se i prekinuti, i to namirnicama koje obuzdavaju želju za slatkim.

1. Jabuke

Voće u sebi sadrži prirodne šećere koji će vam zadovoljiti želju za slatkim bez da ugrozite zdravlje. Jabuke su dobar izbor zbog visokog udela vlakana koja daju osećaj sitosti. Takođe, da biste pojeli jabuku treba vam nekoliko minuta, a u tom vremenu ćete već i zaboraviti svoju suludu želju za slatkim.

2. Slatki kukuruz

Još jedna namirnica koja će vam pomoći u borbi protiv želje za slatkim. Od običnog kukuruza, slatki se razlikuje po tome što zrno sadrži više vode, što znači da je zrelo zrnje jako naborano i sadrži više šećera. Slatki kukuruz će dobro umanjiti osećaj želje za slatkim jer je i sam sladak, a i nakon njega ćete imati duže vremena osjećaj sitosti. Bogat je antioksidantima, vitaminima, mineralima i dijetalnim vlaknima.

3. Slatki krompir (batat)

Slatki krompir je prava kulinarska poslastica koja je nažalost kod nas još uvek nedovoljno poznata. Ne samo da će vam zadovoljiti potrebu za slatkim, već će i porcija slatkog krompira osigurati vaš organizam potrebnim vitaminom C, D, B6 i gvožđem. Nutrijenti iz slatkog krompira pomažu u borbi protiv srčanih oboljenja, karcinoma i niza degenerativnih bolesti.

4. Cimet

Cimet je kralj u borbi protiv želje za slatkim. Glavni aktivni sastojak cimeta je hidroksi kalkon koji podseća na prirodan insulin, sprečavajući naglo opadanje nivoa šećera te time i umanjuje potrebu za slatkim. Osim toga, cimet pozitivno utiče i na ravnotežu krvnog pritiska.

5. Paradajz

Ima visok udeo serotonina, te time umanjuje potrebu za slatkim. Studije pokazuju da su niski nivoi serotonina odgovorni za pojavu želje za slatkim. Serotonin u paradajzu deluje kao neurotransmiter koji šalje poruku vašem mozgu da je želja za slatkim zadovoljena. Takođe je bogat hromom, mineralom koji umanjuje želju za slatkim, reguliše nivo holesterola, masnoća i šećera u krvi.

Autor: T.I.
Izvor: polleosport.hr
Foto: sugardetoxdietplan.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle


>