Zdravlje

Ljubav

Koje jabuke su najzdravije? Jedna vrsta je odlična za živce i san!

Da li ste se zapitali koje jabuke su najzdravije? Zelene, žute ili crvene... Jedna vrsta je odlična za živce i san kažu nutricionisti.

Koje jabuke su najzdravije? Jedna vrsta je odlična za živce i san! Foto: Freepik




Jabuke su omiljeno voće koje se konzumira tokom cele godine. Raznolike su u sortama, ali koja je najomiljenija? Većina ljudi bira jabuke prema boji njihovog ploda. Ipak, postavlja se pitanje koje boje jabuka su najbolje za zdravlje: crvene, žute ili zelene?

Iako se može činiti da se nutritivni sastav ne može odrediti samo na osnovu boje ploda, nutricionisti ističu da postoje pokazatelji koji ukazuju na to koliko je koja sorta dobra za zdravlje. Prema ruskoj nutricionistkinji Valentini Ryabova, boja jabuke može dati uvid u njihovu nutritivnu vrednost. Na primer, crvene i žute jabuke obično imaju više karotena, dok zelene jabuke sadrže više gvožđa.



Foto: Freepik



Uopšte, zelene voćke i povrće doprinose boljem funkcionisanju unutrašnjih organa, smiruju nerve i poboljšavaju metabolizam zahvaljujući sadržaju gvožđa, vitamina E i B grupe, cinka i magnezijuma. Zbog toga ljubitelji zelenih jabuka često imaju jače živce i bolji san. Crvene jabuke se ističu po slatkoći, što pomaže u brzom zadovoljenju gladi i žeđi, kao i u pružanju energije. Karoten, prisutan u crvenoj kori, povoljno deluje na vid i sprečava razvoj katarakte.

Žute jabuke, poput crvenih, obogaćene su karotenom, magnezijumom, cinkom i gvožđem, iako u manjoj meri u poređenju sa zelenim. Ipak, žute jabuke nude raznovrstan ukus - mogu biti i slatke i kisele.

"Nijedna vrsta jabuke nije štetna, ali postoji vreme kada ih treba izbegavati. Konzumiranje jabuka pre obroka može povećati lučenje želudačne kiseline i izazvati nelagodu u stomaku, što može pogoršati gastritis i uzrokovati gorušicu", upozorava nutricionistkinja.
 

Pravilno šminkanje može da podmladi čak i onog ko je zagazio u osmu deceniju!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>