Zdravlje

Ljubav

Šta jesti kako biste imali bele i zdrave zube?

Evo koje namirnice trebate jesti ako svoje zube želite da održite da budu održati zdravi i beli.

Šta jesti kako biste imali bele i zdrave zube?



Svima nam je rečeno da izbegavamo crno vino, tamne bobice i kafu ako želimo zadržati lepe, bele i zdrave zube. Međutim, baš kao što postoje namirnice koje narušavaju belinu i zdravlje naših zuba, postoje i namirnice koje poboljšavaju zdravlje i njihovu lepotu. Evo koje su to namirnice dobre za zube.

Jagode
Iako su crvene, ipak izbeljuju zube i to uz pomoć supstance, tačnije kiseline koja skida nečistoće s površine zuba.

Semenke i koštunjavi plodovi
Kada žvaćete ovu abrazivnu hranu, zapravo pomažete skidanju plaka s površine zubiju. Naravno, ovakvi se plodovi zavlače među zube koje je kasnije potrebno dobro oprati.

Luk
Možda nije najmirisniji plod na svetu, ali je dobar za zube. Nema izraženu boju i neće ostaviti mrlje na zubima. Osim toga, nakon luka svi rado peru zube jer ne žele taj miris u ustima.

Jabuke
Jabuke su tvrde i čvrste i zahtevaju snagu kad ih se grize i jede, a upravo je u tome njihova snaga - osnažuju naše zube i desni. Uz to, neki sastojci jabuke blagotvorno deluju na naše zube.

Celer i šargarepa

Ovo korenasto povrće stimuliše proizvodnju pljuvačke koja pomaže u uklanjaju ostataka hrane, a uz to i jača naše desni.

Brokoli
Za razliku od nekog drugog povrća, brokoli ne zapinju za zube što je, naravno, jako dobro jer neće uticati na zdravlje površine zubi.

Sir
Ova ukusna namirnica sadrži kalcijum za koji je poznato da jača zube i desni. Uz to, sirevi uglavnom nemaju boju pa neće ostaviti obojene tragove na zubima.

Narandže
Zbog kiseline koju sadrže, namirnice mogu pridoneti belini zuba, ali ne preterujte jer ista ta kiselina može oštetiti zube.

Voda
Voda hidratizuje usta i čuva lepotu i zdravlje zubi. Voda je najzdravija namirnica i zato je valja uzeti u obzir i kada je zdravlje zubi u pitanju.

Autor: B.B.
Izvor: tportal.hr
Foto: cheermakeupblog.com






Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

lifestyle

Povezane vesti:


>