Svet

Region

Džejms Kameron tužen zbog Avatara

Britanski umetnik Rodžer Din podneo je tužbu protiv holivudskog režisera Džejmsa Kamerona, uz optužbu da je u filmu "Avatar" kopirao njegove ideje.

Džejms Kameron tužen zbog Avatara



Din, koji je dizajnirao omote albuma bendova "Yes" i "Asia", pokrenuo je proces prošle sedmice, pred sudom u Njujorku, tražeći 50 miliona dolara odštete. On je optužio Kamerona za "namerno i smišljeno kopiranje, korišćenje i distribuciju njegovih originalnih slika", prenosi BBC.

"Avatar" je među prvim filmovima u kojima je korišćena 3D tehnologija i od izlaska 2009. godine zaradio je više od 2,8 milijardi dolara širom sveta, a od devet nominacija osvojio tri nagrade Oskar.

Din, koji je prilikom podnošenja tužbe sebe opisao kao "međunarodnog umetnika i dizajenra, čije su vizionarske slike kreirale novi žanr", tvrdi da je Kameron "proučavao i koristio njegov umetnički rad u pripremi za svoj film". On optužuje Kamerona da je u filmu kopirao njegove slike plutajućih ostrva i velikih lukova na nebu koje je slikao tokom prethodnih 40 godina.

Kameron, koji je osvojio Oskara za film "Titanik", izjavio je da je prvi put ideju za "Avatara" dobio još 1995. godine. Ovo nije prva tužba sa kojom se suočava slavni holivudski reditelj povodom "Avatara".

Prethodno je scenarista Brajant Mur tvrdio da su delovi njegova dva scenarija koje je poslao Kameronovoj kompaniji korišćeni u "Avataru". Prošle godine Kameron je vodio i dve odvojene parnice protiv sličnih optužbi.

Kameron je ranije saopštio da su dva nastavka "Avatara" već u pripremi. Prvi bi trebalo da se pojavi u bioskopima i decembru 2014, a drugi godinu dana kasnije.

Autor: M.P.
Izvor: Tanjug
Foto: broadsheet.ie

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>