Region

Svet

Žika Jelić: U Srbiji se i dalje svira dobar rok

Jedna od najpopularnijih grupa 80-tih godina, YU grupa, uskoro slavi 40 godina postojanja. Frontmen grupe Žika Jelić u intervjuu kaže da rok nije umro.

Žika Jelić: U Srbiji se i dalje svira dobar rok



"Rokenrol je izuzetno živ. Rok scena u Srbiji je jako razvijena, postoji veliki broj grupa po svim većim mestima Srbije koji sviraju. Međutim, mediji ne obraćaju pažnju na njih i ne dobijaju dovoljno medijskog prostora. Ali, to njih nije obeshrabrilo i nastavljaju da se bore za svoje mesto pod muzičkim suncem".

Iako se mnogi žale da nemaju posla Yu grupa u toku letnjeg perioda radi punom parom.

"Letnja sezona je vreme kada imamo najviše nastupa. Osim svirki pripremao se i za obeležavanje 40 godina postojanja. Proslava počinje 29. novembra i trajaće narednih godinu dana".

Zašto ste odabrali baš 29. novembar nekadašnji Dan republike za rođendan grupe?

"To je dan kada je grupa dobila ime. Iako je to bilo pre 40 godina, u pitanju je čista slučajnost, nismo bili vođeni nikakvom revolucionarnom idejom".

"Svirajući u zemunskoj diskoteci "Sinagoga" dobili smo to ime, kao novo jugo rok-čudo i već tada imali kompozicije koje su bile u nekom folk maniru. To je bio putokaz kumu, koristili smo te neke folk motive na rokenrol način i tako smo dobili to ime" - priseća se Dragi Jelić.

Da li ste tokom ovih četiri decenije razmišljali da okončate karijeru i napustite muziku?

"Bilo je situacija kada smo razmišljali da prekinemo, raznorazne nezgode koje smo imali, ali eto izborili smo se i opstal".

"Nama se pripisuje da smo začetnici etno zvuka u rok muzici i to se jeste desilo, ali nenamerno. Dogodilo se slučajno u određenom trenutku i ispalo uspešno. Niko nije imun na zvuk prave narodne pesme. Sve je bilo slučajno i naših 40 godina je u stvari, slučajno".

Šta je ključ vašeg uspeha i dugotrajnosti na sceni?

"Dragi i ja smo ceo život posvetili rokenrolu. Počeli smo da sviramo iz ljubavi, oberučke ga prihvatili i nismo računali da će ispasti baš ovako. Tajna je u iskrenom odnosu prema poslu kojim se čovek bavi, u našem slučaju muzika, ne razmišljajući pri tome da li će se to isplatiti".

"Mnogi muzičari već na početku karijere shvate da od muzike ne može lagodno da se živi i napuštaju je, što je dobro jer se na taj način filtrira rok scena. Opstaju samo oni koji dušom i srcem rade taj posao, a materijalna strana se kad-tad vrati" - završava Žika.



Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Yu grupa

Povezane vesti:


>