Ostalo

Sme�no

Dan državnosti Srbije: Uz šljive i opanke Google čestitao Srbiji

Srećan Dan državnosti - Ovom rečenicom je naslovna stranica najvećeg pretraživača Google poželela srećan praznik građanima Srbije.

Dan državnosti Srbije: Uz šljive i opanke Google čestitao Srbiji



Srbija danas obeležava Dan državnosti, 15. februar, u znak sećanja na dan kada je 1804. počeo Prvi srpski ustanak i kada je 1835. proglašen prvi ustav Srbije.

Na stranici popularnog pretraživača google.rs, Google je svoje ime obojio bojama srpske zastave, a slova O i L u imenu zamenio "zaštitnim znacima" Srbije - šljivama i opancima.

Dan državnosti u Srbiji, koji će biti obeležen nizom manifestacija, slavi se na praznik Sretenje.

Uzroci donošenja Ustava od 1835. su pre svega izloženi u karakteru vladavine tadašnjeg kneza Miloša Obrenovića. Knez je uspeo da se uz tursku podršku uzdigne na rang "baš kneza" ili vrhovnog kneza. Nakon Drugog srpskog ustanka, glavni knežev takmac u vlasti je bila Narodna kancelarija, pretvorena 1826. u Beogradski sud. Nezadovoljstvo Miloševim apsolutizmom je dovelo do dizanja mnogobrojnih buna. Njihov cilj je bio ograničiti Miloševu vlast.

Miletina buna (januar 1835) je bila neposredan povod za donošenje ustava.

Ustav je donet u Kragujevcu na skupštini na Sretenje 2/15. februara 1835, te se naziva "Sretenjski ustav". Tvorac Sretenjskog ustava je Dimitrije Davidović, učeni Srbin iz Austrije (Zemun) i knjažev sekretar.



Autor: B.B.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>