Svet

Region

Počelo ludilo! Otvoren karneval u Rio de Žaneiru (Foto)

Pod kišom konfeta i uz zvuk fanfara, debeli kralj Momo je od gradonačelnika Rio de Žaneira Eduarda Paesa dobio simbolički ključ grada i označio početak karnevala.

Počelo ludilo! Otvoren karneval u Rio de Žaneiru (Foto)



Vrhunac ove petodnevne svečanosti o kojoj bruji ceo svet biće povorka škola sambe na "sambodromu".

"Ovo je trenutak kada predajem funkcije veličanstvenom kralju Momu kako bi se pod njegovom vladavinom grad zabavljao, neka bude mir i veselje", uzviknuo je Paes koji je došao u belom odelu sa ogrlicom od plavog cveća oko vrata.



Gradonačelnik se poklonio kralju Momi, 150 kilograma teškom "simbolu svega preteranog na karnevalu", u čijoj su pratnji bile kraljica i dve princeze.

"Ponosan sam što ću predvoditi ovu svečanost petodnevne ludorije, proslave koja je za ceo svet. Proglašavam karneval u Riju otvorenim!", odgovorio je kralj Momo, 33-godišnji bankarski činovnik čije je pravo ime Milton.



Podižući ogroman svetlucavi ključ grada, Momo je frenetično zaplesao sambu lakim i gracioznim korakom, uprkos svojoj prekomernoj kilaži.

Milton nosi titulu "kralj Momo prvi karnevala" već petu godinu za redom. Laskava titula koju svake godine mora da osvaja u tesnoj konkurenciji, donosi mu nagradu od 10.000 dolara.







Autor: B.B.
Izvor: Tanjug
Foto: AP, Reuters

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>