Svet

Region

63. Berlinare: I srpski filmovi u trci za glavnu nagradu festivala u Nemačkoj

Na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu za Zlatnog medveda takmičiće se 19 filmova, ali i četiri srpska ostvarenja: dokumentarac Ivane Todorović, filmovi Srdana Golubovića i Marte Popivode kao i animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

63. Berlinare: I srpski filmovi u trci za glavnu nagradu festivala u Nemačkoj



Međunarodni filmski festival u Berlinu, 63. po redu, biće otvoren filmom Vong Kar-vaija ”The Grandmaster”. Na Berlinalu u takmičarskoj konkurenciji igranih filmova našlo se 19 ostvarenja među kojima su i novi filmovi reditelja Stivena Soderberga, Gasa van Santa i tri filma u kojima će se pojaviti francuske filmske dive.

Na Međunarodnom festivalu u Berlinu takođe će se naći i četiri filma srpskih autora: dokumentarac Ivane Todorović, filmovi Srdana Golubovića i Marte Popivode kao i animirani film Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

Ovogodišnji filmski festival nudi izbor raznovrsnih filmova uključujući i ostvarenja iz Kazahstana i Irana koja će se boriti za glavnu nagradu – Zlatni medved na prvom evropskom festivalu u godini. Iz Irana na Berlinale stiže film ”Closed Curtain”, koji su režirali reditelj i disident Jafar Panahi i njegov kolega Kambozia Partovi. Iz Kazahstana ove godine na Berlinaleu će se predstaviti film reditelja Emira Baigazina ”Harmony Lessons”.

Van Santov film ”Promised Land”, u kome igra Met Dejmon i Soderbergov film ”Side Effects” u kome igraju Džad Lou i Ketrin Zita-Džons, najistaknutija su ostvarenja koja dolaze iz SAD.

Veoma značajni filmovi dolaze i iz istočne Evrope uključujući i ostvarenje oskarovca, bosanko-hercegovačkog reditelja Danisa Tanovića ”Epizoda u životu berača željeza”, koji govori o siromašnoj romskoj porodici, tu je i film rumunskog reditelja Kalina Petra Necera ”Child”s Pose” koji govori o korupciji u Rumuniji.

Francuske glumice Žilijet Binoš, Katrin Denev i Izabel Iper igraće u različitim filmovima: Binoš u filmu ”Camille Claudel 1915”, koji govori o francuskom skulptoru, Denev igra u filmu ”On My Way”, a Iper u filmu ”The Nun”.

U trci za glavnu nagradu Berlinala biće i prvenac Šveđanina Fredrika Bonda, koji u Berlin stiže sa romantičnom komedijom ”The Necessary Death of Charlie Countryma”.

Među ostalim ostvarenjima na listi je i nemačko ostvarenje ”Gold”, sa Ninom Hos, koja je prošle godine pobrala pohvale kritike ulogom u filmu ”Barbara”, a tu je i nemačko-francusko-holandsko-južnoafrički film ”Layla Fourie”.

U konkurenciji su i filmovi ”A Long and Happy Life” (Rusija), “Vic+Flo Saw a Bear” (Kanada), “In the Name of”’, Malgoške Šumovske o poljskom svešteniku homoseksualcu, ”Prince Avalanche” (SAD), ”Gloria”, čilenskog reditelja Sebastijana Lelia i “Paradise: Hope” austrijskog reditelja Urliha Sidla, kao i južnokorejski film ”Nobody”s Daughter Haewon”.

U glavnom takmičarskom programu kratkih filmova u selekciji 27 filmova iz 20 zemalja nalazi se i dokumentarac Todorovićeve ”Ja, kad sam bila klinac bila sam klinka”. Film Srdana Golubovića ”Krugovi”, koji je u januaru na Sandens festivalu u Juti nagrađen za umetničku viziju u kategoriji svetskog filma, 11. februara će imati svoju evropsku premijeru na Berlinalu u programu ”Forum”.

U sekciji ”Prošireno” biće prikazan dugometražni film Marte Popivode ”Jugoslavija, kako je ideologija pomerila kolektivno telo”, dok će se u programu ”Generacija 14+” u selekciji kratkih filmova publici Berlinala predstaviti i kratki animirani film ”Rabbitland” autora Ane Nedeljković i Nikole Majdaka mlađeg.

Ko će dobiti ove godine Zlatnog medveda odlučivaće sedmočlani žiri na čelu sa rediteljem Vong Kar-vaiem. U žiriju se još nalaze i reditelji Suzan Bir (Danska), Elen Kuras (SAD), Andreas Drezen (Nemačka), Širin Nešat (Iran) i Atina Rejčel Cangari (Grčka), a tu je i američki glumac Tim Robinson.

Festival će trajati do 17. februara.

Autor: S.P.
Izvor: Tanjug
Foto: berlinale.de

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>