Region

Svet

Avali oduzeta dozvola za emitovanje!

Nakon višemesečne agonije i propalih pregovora o kupovini televizije između Saše Popovića i Željka Mitrovića, Republička radiodifuzna agencija (RRA) je na današnjoj sednici Saveta odlučila da TV "Avali" oduzme dozvolu za emitovanje.

Avali oduzeta dozvola za emitovanje!



Savet je u raspravi konstatovao da je formalni razlog za oduzimanje dozvole u ovom trenutku neplaćanje naknade, ali da statistika programa za prvih deset meseci ove godine govori da je televizija "Avala" bitno odstupila od programske koncepcije na osnovu koje joj je izdata dozvola i da nije ispunila zakonske obaveze proizvodnje sopstvene produkcije i produkcije informativnog programa.

Savet će rešenje o oduzimanju dozvole pre roka na koji je izdato uputiti emiteru, nakon čega on ima rok od osam dana da uloži prigovor. Ukoliko i nakon okončanja žalbenog procesa, odluka o oduzimanju dozvole bude potvrđena, "Avala" i definitivno prestaje da postoji, a zatim će Ministarstvo telekomunikacija odlučiti da li će biti raspisan teneder za dodelu "Avaline" frekvencije.

Da podsetimo, televizija "Avala" je nacionalnu frekvenciju dobila u aprilu 2006, a sa emitovanjem programa je počela 17. septembra iste godine, ali brzo su počeli finansijski problemi, i "Avala" je već 2007. poslovala sa gubitkom od 7,5 miliona evra, odnosno 5,5 miliona evra u 2008. Po poslednjim nezvaničnim podacima, dug "Avale" je iznosio od sedam do osam miliona evra. Nakon nekoliko promena u vlasničkoj strukturi, po podacima Agencije za privredne registre, trenutni vlasnici su Jonas Kraus Verner, advokat iz Beča, u čijem vlasništvu je 48,41 odsto akcija, srpski biznismen Danko Đunić sa približno 46 odsto i Željko Mitrović sa 4,95 odsto akcija.

Poslednje dve godine ovu stanicu su potresali štrajkovi zaposlenih, a poslednja obustava rada koja je trajala 65 dana prekinuta je u februaru nakon obećanja menadžmenta da će biti isplaćene zaostale plate. Međutim, od toga nije bilo ništa, i početkom maja ponovo je prekinuto emitovanje "živog" programa. Od tada se na "Avali" prikazuju samo TV serije i filmovi, a zaposlenima u proseku nije isplaćeno osam plata.

Autor: B.B.
Izvor: Telegraf

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>