Svet

Region

Clint Eastwood slavi 80. rodjendan

Legenda američke kinematografije, Clint Eastwood, danas slavi svoj 80. rođendan. Ovaj slavni glumac, reditelj i producent se može pohvaliti zavidnom filmskom karijerom koja traje više od 50 godina, kultnim ulogama ali i šarmom kojim privlači žene, čak i danas.

Clint Eastwood slavi 80. rodjendan



O njegovoj karijeri se zna već skoro sve, kao i o njegovom burnom životu. Ipak, američki mediji se danas bave zanimljivostima  vezanim za legendu Holivuda.

1. Njegov otac se takođe zove Clint Eastwood.

2. Nevinost je izgubio sa  14 godina, a do 80. je dobio sedmoro dece sa pet različitih žena. U braku je bio sa samo dvije.

3. Na filmu je debitovao 1959. godine kada je dobio glavnu ulogu u televizijskoj vestern seriji "Rawhide".

4. Dve godine, 1986. i 1987. je bio gradonačelnik kalifornijskog grada Carmel.

5. Do sada je, izmedju ostalog, osvojio 5 Oskara i 5 Zlatnih globusa..

6. Odbio je da glumi Džejmsa Bonda nakon što je Sean Connery snimio svoj poslednji film o najpoznatijem agentu. Eastwood je smatrao kako Bonda treba da glumi skljućivo britanski glumac a ne Amerikanac.

7. Sa 78 godina je postao najstariji glumac koji tumači glavni lik u filmu koji se zaradom popeo na prvo mesto američkih bioskopskih blagajni. U pitanju je film "Grand Torino", koga je Eastwood i režirao.

8. Rečenica Harryja Callahana, "Do you feel lucky, punk?" je postala jedna od najcitiranijih u istoriji kinematografije. Ipak, Prljavi Hari nikada u stvari nije upravo to izgovorio, već je, dok je držao uperen pištolj u pljačkaša banke, rekao: "I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk? ".

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Povezane vesti:


>