Ostalo

Sme�no

Švajcarski solarni avion prošao probnu vožnju

Avion na solarnu energiju pod nazivom "Solar Impulse", danas je imao svoj prvi probni let u Švajcarskoj. Avion je više od sat vremena leteo na visini od jednog ipo kilometra i samo je na jedan korak da postane prvi solarni avion koji će preleteti svet.

Švajcarski solarni avion prošao probnu vožnju





Letelica je na probnom letu napravila seriju okreta, manevre klizanja i naginjanja do ugla od pet stepeni. Avion je dizajnirao švajcarski tim Bernarda Piccarda, a testiranjem je dokazano da avion ima mogućnost  poletanja i sletanja, što je njegovim tvorcima bilo najvažnije.

Sa jednog vojnog aerodroma u Švajcarskoj "Solar Impulse" je poleteo pri brzini od samo 45 kilometara na sat, nakon lagane akceleracije. Vreme je bilo sunčano, samo sa laganim vetrom. Avionom je upravljao Markus Scherdel, koji je nakon leta rekao da je sve prošlo tačno onako kako je i trebalo.

avion

Iako letenje na solarni pogon nije novost, švajcarski tim ima najambicioznije planove sa Solarnim Impulsom. Do 2012. godine nameravaju osposobiti svoj solarni avion za veliki let oko sveta. Za to će koristiti gotovo 12 hiljada solarnih ćelija, litijske baterije na punjenje i četiri električna motora.


Sa motorima od samo 40 konjskih snaga avion će leteti brzinom od 70 kilometara na sat, pa će put oko sveta biti podeljen u pet etapa. U svakoj će avion biti u vazduhu po pet punih dana, a u pauzama će se  smenjivati  kopilot i pilot, to jest Bertrand Piccard i Andre Borschberg. Kao podrška, na zemlji će let oko sveta takođe pratiti brojno osoblje.   


Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

Povezane vesti:


>