Region

Svet

Preminuo je glumac Žarko Laušević! (VIDEO)

Preminuo je glumac Žarko Laušević, a njegova supruga Anita o tome je obavestila javnost. Vreme i mesto sahrane legendarnog glumca biće kasnije saopšteno!

Preminuo je glumac Žarko Laušević! (VIDEO) Screenshoot/Instagram






Žarko Laušević preminuo je 15. novembra u 63. godini, potvrdila je njegova supruga ispred porodice:

"Obaveštavamo javnost da je danas 15.11.2023. godine u 63. godini života, posle kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević. O datumu i mestu sahrane javnost će biti blagovremeno obaveštena. U ime porodice Anita Laušević", saopštila je porodica, prenosi Tanjug.



Žarko Laušević je bio jedan od najistaknutijih i najcenjenijih glumaca u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji tokom drugog dela osamdesetih godina. Njegovu uspešnu karijeru naglo je prekinuo zločin koji je počinio 1993. godine, za koji je osuđen na dugotrajnu zatvorsku kaznu u svom rodnom mestu Crnoj Gori.

Nakon skraćenja kazne i pomilovanja, Laušević se preselio u Sjedinjene Američke Države. Po povratku, izdao je svoju prvu ispovednu knjigu pod nazivom "Godina prođe, dan nikad", a zatim i "Druga knjiga", "Sve prođe pa i doživotna" i na kraju "Padre idiote".  Tokom poslednjih deset godina, takođe je imao nekoliko uloga na televiziji i filmu.

 Laušević je diplomirao glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1982. godine i postao član Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Stekao je popularnost ulogom u televizijskoj seriji "Sivi dom" (1986) reditelja Darka Bajića, kao i ulogama u filmovima kao što su "Šmeker" (1986), "Dogodilo se na današnji dan" (1987), "Braća po materi" (1988), "Boj na Kosovu" (1989) i drugi.

Za svoju izuzetnu ulogu u filmu "Oficir s ružom", Laušević je 1987. godine dobio Zlatnu arenu za najboljeg glumca na Filmskom festivalu u Puli. Dobitnik je i drugih nagrada, uključujući "Zoran Radmilović" za ulogu u filmu "Kanjoš Macedonović" (1989) i Sterijinu nagradu za naslovnu ulogu u predstavi "Sveti Sava" (1990).

 

Žarko Laušević je genijalan glumac i sjajan čovek. Čovek genije!




Međutim, njegov život je doživeo drastičnu promenu 1993. godine kada je, nakon svađe ispred kafića u Podgorici, ubio dvojicu napadača i teško ranio trećeg. Osuđen je na 13 godina zatvora za dvostruko ubistvo. Laušević je opisao ovaj događaj i njegove posledice u autobiografskim knjigama "Godina prođe, dan nikad" (2011) i "Druga knjiga" (2013).
 

Održana je promocija knjige Žarka Lauševića, Padre idiote! (FOTO)







Nakon izlaska iz zatvora, Laušević je napisao svoj dnevnik iz zatvora pod nazivom "Sve prođe, pa i doživotna" (2018), gde je opisao svoje iskustvo provedeno u Zabeli. U knjizi "Padre, idiote" (2022), opisao je svoje prve dane i nedelje nakon izlaska iz zatvora.

 

Milan Marić se emotivnim rečima oprostio od Lauševića!




 


Iako je suočavao s kontroverzama, Laušević je nastavio sa svojom glumačkom karijerom i ostvario nekoliko značajnih uloga u filmovima i serijama, uključujući "Smrdljivu bajku" (2015), "Senke nad Balkanom" (2017), "Vreme zla" i "Kalkanski krugovi" (2021). Serija "Pad", snimljena prema motivima knjige "Godina prođe, dan nikad", izdata je prošle godine, a glavnu ulogu igra Milan Marić.

Njegovo poslednje pojavljivanje u javnosti bilo je na premijeri filma "Heroji Halijarda" reditelja Radoša Bajića u beogradskoj MTS dvorani, gde se pozdravio s publikom zajedno s ostalim članovima glumačke ekipe.



 
 

Žarko Laušević sekirom povređen na snimanju!

 

Film Heroji Halijarda: Žarko Laušević o novoj ulozi!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>