Region

Svet

Region

Film Heroji Halijarda: Žarko Laušević o novoj ulozi!

Istorijski ratni spektakl, film Radoša Bajića, “Heroji Halijarda”, sniman je na Kosmaju, u selu Nemenikuće i okolini Beograda. Evo šta kaže Žarko Laušević o novoj ulozi!

Film Heroji Halijarda: Žarko Laušević o novoj ulozi! Screenshoot/Instagram




Istorijski ratni spektakl, film Radoša Bajića, “Heroji Halijarda”, sniman je na Kosmaju, u selu Nemenikuće i okolini Beograda, a jedan od glavnih glumaca, Žarko Laušević, istakao je da su teme iz istorije neophodne za ekranizaciju, jer smatra da tako nešto ne naučimo i ne zapamtimo, boji se da ćemo ponoviti to isto.


U poslednje vreme, zvezda kultnih filmova “Oficir s ružom”, “Bolje od bekstva” ili “Braća po materi” veoma je angažovan na aktuelnim domaćim filmovima i TV serijama u svom novom povratku u Srbiju na mali i veliki ekran. Sada mu je fokus na ambiciozno pripremljenom projektu Radoša Bajića iz perioda Drugog svetskog rata, koji je film “Heroji Halijarda”i mini seriju “Vazdušni most” planirao tri i po godine.


– Veoma me privukla i obradovala ova priča, kao i poziv od kolege Radoša Bajića. Inače volim istorijske teme, naročito bazirane na realnim događajima, to uvek ume itekako da provocira – izjavio je Žarko Laušević.


U centru igranog filma “Heroji Halijarda” je zaplet prema istinitom događaju o spasavanju savezničkih pilota iza neprijateljskih linija, poznatom pod šifrovanim imenom “Operacija Halijard”. Srpski narod je u leto 1944. godine od sigurne smrti spasio 508 američkih i drugih pilota, što je suština te ratne drame.








– Uloga koju imam ovde je fiktivna, za razliku od velikog broja drugih likova u priči koji se pojavljuju kao važna imena poznata iz naše istorije. Tumačim lik oca koji ima tri sina, i kad se tako izgovori, zvuči kao početak neke lepe bajke. Ali ipak nije, jer ova bajka je vrlo surova. Jedan je sin u partizanima, drugi u četnicima, trećji sa 17 godina je na putu negde, vuče ga život da se negde opredeli, ni sam ne zna kuda – opisao je Laušević okvir radnje i svoj lik u filmu.


Osim sinova, njegov lik u filmu i seriji ima i ćerku, koja se zaljubljuje u jednog pilota, a upravo njega će junaci filma spasiti. Prema njegovim rečima, taj rascep porodice je prikaz tog vremena kao i raspolućenosti ljudi, što u vreme njegove generacije nije moglo da se pronađe u udženicima iz istorije. Čuveni glumac je naveo da se nije detaljno izučavalo da su saveznici Jugoslavije bile zemlje sa Zapada – Amerika, Engleska, ali isto tako bilo je poznato da su oni uglavnom pomagali. Podsetio je na brojne žrtve koje su pale u tim naletima preko većih gradova u Srbiji kao što su Leskovac i Niš, a takođe su bombradovani Podgorica i Nikšić.



– Uskrs 1944. godine bio je gori za Beograd nego napad iz 1941. godine. Ova priča je značajna zbog toga sto će otkriti i neke druge stvari, makar zaintrigirati nekoga pa da onda jednog dana krenemo i o tim stvarima da razgovaramo. Ako nešto ne naučimo i ne zapamtimo, bojim se da ćemo ponoviti to isto – pojasnio je Laušević.


Kako je reditelj Bajić izjavio povodom saradnje sa Lauševićem, oduvek je znao da je on veliki glumac, ali sada dok rade zajedno, može i potpisati “sertifikat” sa tom tvrdnjom. Opisao ga je kao veoma profesionalnog kolegu, retko izvanrednog glumca. Sada dva dramska umetnika imaju priliku prve saradnje u karijeri, a kada je scenario bio gotov, Bajić je u januaru poslao scenario Lauševiću sa idejom da se sastanu za 10 dana i popričaju o mogućem snimanju.








Laušević se javio već sutra ujutru, scenario nije mogao da prestane da čita, i odmah je pristao da igra u filmu.


– Scenario mi se veoma svideo, mislim da je Radoš Bajić izuzetno otvoren i zahvalan za saradnju, prima sugestije, što je za glumce veoma dragoceno, ne samo za mene, već sve učesnike ovde. I otvorenog srca je ušao u ovaj projekat, što se odmah vidi – naglasio je Laušević.


Čuveni glumac dosta je prisutan u novim TV serijama ili filmovima u poslednje vreme u Srbiji, kada se snima neverovatna količina igranog programa, i to je posebno angažovan u projektima sa istorijskom tematikom.

Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE


 

Nedeljni horoskop prvi deo! Astro prognoza od 21. do 27.06.2021. godine!

Nedeljni horoskop 2! Astro prognoza od 21. do 27.06.2021. godine!




 

Viber

Autor: O.J
Izvor: filmitv.rs

Povezane vesti:


>