Region

Svet

Rijaliti šou jeste realan život koji nam se dešava?!

Veliki broj gledalaca se verovatno seća kultnih filmova kao što su “Trkač” iz 1987 sa Arnoldom Švarcenegerom ili pak filma “Trumanov šou” sa Džim Kerijem iz 1998. U to vreme, kada su se ova ostvarenja pojavila, ideja da je ovako nešto moguće samo na velikom platnu, činila se kao sasvim logična.

Rijaliti šou jeste realan život koji nam se dešava?!



Međutim, očigledno da je to samo bila uvertira u programsku zamku televizijskih kuća koje su gledaoce širom sveta "ulovile" prvo sa "Velikim bratom", a onda je krenula “nadogradnja” sa emisijama poput “Džerija Springera”,  a kod nas sa nekima poput “Trenutka istine”…

Sve u cilju postizanja bolje gledanosti, ali i skretanja pažnje masi sa dešavanja na političkoj, državnoj sceni. Kao u vreme gladijatora: Hleba i igara.

Danas, u Srbiji imamo igara, ali nemamo hleba, imamo rijalitija i emisija gde je osnova takmičenje, gde je preduslov spremnost na potpuno predavanje ličnog života u ruke medija, u ruke gladne javnosti… Imamo i drugu stranu života koja se odvija ispred ulaznih vrata naših domova, ali je ova “rijaliti” realnost primamljivija.

Sociolozi i psiholozi smatraju da su rijaliti emisije veliko zlo za Srbiju, da vrlo negativno utiču na mentalno stanje nacije i da bi nadležni morali da zaustave njihovo prikazivanje. “Rijaliti šou-program, bio to „Dvor", „Farma" ili „Parovi", propagira prezir prema privatnosti, stavlja ljude u ponižavajuće, vulgarne i stupidne situacije i jedan je od najgorih ataka na ljudsku slobodu.” kaže za Press psiholog Žarko Trebješanin.

On upozorava da su učesnici ovih televizijskih formi ljudi željni slave, sumnjive popularnosti, najčešće emocionalno neuravnoteženi i neurotični. “Veoma je opasno što upravo ovakve osobe postaju uzor mladima, koji se sa njima identifikuju. Država je glavni krivac što je omogućila da se rijaliti program razvije kao parazit u društvu.” smatra Trebješanin. “Na taj način se, učenjem po modelu i poistovećivanjem, masovno umnožava društveno problematično i patogeno ponašanje.

Dakle, ove egzibicionističke javne TV predstave nisu nimalo naivne i bezazlene, a njihov društveni efekat, upravo zbog masovne gledanosti, na javno mnjenje, mentalitet građana i društveni sistem vrednosti je poražavajući.” zaključuje psiholog Trebješanin.

Vanredna sednica RRA

Zamenik predsednika Saveta radiodifuzne agencije Goran Karadžić kaže da je za petak u 13 časova zakazana sednica ovog tela. "Sednica je vanredna, a povod je dešavanje u rijalitiju „Dvor". Očekujemo da se uoče nepravilnosti i da se da rok televiziji Pink da ih otkloni. Povodom tuče u pomenutoj emisiji razgovaraćemo sa predstavnicima Pinka i zatražiti da se u roku od 15 dana izjasne u pisanoj formi. Takva je procedura i ne možemo drugačije da postupimo." rekao je Karadžić.

Tijanić: Rijaliti treba prikazivati 24 časa!


Direktor RTS-a Aleksandar Tijanić u kratkoj izjavi za Press rekao je da su rijaliti programi u Srbiji „najbolji i da ih podržava". "Ozbiljno vam kažem, ovde treba 24 sata emitovati rijaliti programe, zato što je to primereno situaciji.”
Bojanićeva žena: Zverski napad na mog Miloša!

Supruga folkera Miloša Bojanića, Branka kaže da zverski napad na njenog supruga neće proći bez posledica. „To više nije šou, već borba sa vukovima i lavovima, zbog čega sam bila protiv da Miloš uđe. Morala sam da popijem lekove za smirenje da bih mogla normalno da funkcionišem i sada planiram da lekarske nalaze predam advokatu.


Sociolog Marko Nikolić kaže da je nemoralno i neprihvatljivo da televizijske kuće guraju ovakve sadržaje gledaocima pod nos. „Ali, to opet možda i nije toliko njihova stvar, jer se TV kuće vode za profitom. To je pre svega problem države, koja mora da kaže: Izvinite, ovakvim sadržajima izgubićete nacionalnu frekvenciju. Ili: Ne zaslužujete uopšte frekvenciju! Njihovo mesto mogu da zauzmu kuće koje žele da se bave kvalitetnijim programom. Ružno je da medijska kuća koja ima nacionalnu frekvenciju istovaruje pravo đubre u etar. Ne sme se ići na buđenje tih niskih, ružnih, asocijalnih motiva kod građana. Televizije moraju da se podvrgnu i zakonu i moralu.” smatra Nikolić.

Izvor: Press

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>