Region

Svet

Region

"Beli, beli svet" počinje svoju turneju

Film reditelja Olega Novkovića, “Beli beli svet“, pobednik ovogodišnjeg Festivala istočnoevropskog filma u nemačkom gradu Kotbusu, svoj bioskopski život počinje večeras projekcijom u bioskopu “Zvezda“ u Boru.



Producenti su Bor izabrali za zvanično predstavljanje filma zbog činjenice da je film najvećim delom sniman u Boru, a na “specijalnim projekcijama“ u unutrašnjosti Srbije film će biti prikazan pre beogradske premijere u Sava centru, na otvaranju 16. Festivala autorskog filma.

Radnja ove moderne tragedije događa se u rudarskom gradu Boru - nekada simbolu industrijskog prosperiteta, a sada simbolu postindustrijske krize koja pogađa čitav svet. Reč je o igri ljubavi i smrti, odnosno igri strasti, ili igri opčinjavanja i potčinjavanja, koju igraju ljudi sa periferije, koje je napustilo i društvo i sopstvena sudbina. Jedino što je u njima neuništivo je strast i strasna žudnja za životom.

Film “Beli beli svet” imao je svetsku premijeru na prestižnom Internacionalnom filmskom festivalu u Lokarnu, gde je osvojio dve nagrade i to nagradu za umetnički film “Art Cinema Award“, dok je nagrada za najbolju glumicu festivala pripala Jasni Ðuričić.

"Beli, beli svet" snimljen je prema scenariju nagrađivane dramske autorke Milene Marković, a u filmu igraju Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Jasna Đuričić, Nebojša Glogovac, Boris Isaković, Milica Mihajlović, Marko Janketić, Meto Jovanovski. Producent je kompanija West End Production iz Beograda, a koproducenti su Ostlicht Filmproduktion iz Nemačke i Hepp Film iz Švedske.

Borska publilka će imati priliku da se na projekciji filma susretne sa rediteljem Olegom Novkovićem, scenaristkinjom filma Milenom Marković i glavnim glumcima Hanom Selimović, Jasnom Đuričić i Markom Janketićem.

Projekcija filma zakazana je za 20.00 časova, film će biti prikazan novom tehnikom na novom filmskom platnu, a autori filma očekuju da će velika sala bioskopa “Zvezda“ u Boru sa preko 500 sedišta, biti ispunjena do poslednjeg mesta.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>