Region

Svet

Region

Počelo snimanje nove TV drame Bez stepenika

Radio-televizija Srbije počela je snimanje filma "Bez stepenika" prema scenariju Zorana Đikića i u režiji Marka Novakovića. Glavne uloge u filmu igraju Đuza Stojiljković, Nataša Ninković i drugi.

Počelo snimanje nove TV drame Bez stepenika



"Film govori o bolnoj temi koja se reflektuje na sve generacije unutar jedne porodice, a trebalo bi i da podseti na dužnost brige za stare, nemoćne i obolele", kaže reditelj Marko Novaković.

Glavni lik je penzionisani profesor neuropsihijatrije Slaviša Petronijević, koji živi u svom stanu zajedno sa ćerkom Milicom, zetom Stojanom i unukom Draganom. Boluje od Alchajmerove bolesti i život u zajednici postaje sve komplikovaniji, kako za njega, tako i za njegove ukućane. Milica i Stojan, nemaju više kud pa žele da ga smeste u starački dom, ali Slaviša se trudi da im pokaže da je sa njim i dalje sve u redu. Vremenom, to mu postaje sve teže.

Novaković naglašava da je odnos prema starim ljudima, uhvaćenim u kandže demencije i Alchajmerove bolesti, motivacija koja ga je naterala da se bavi ovom filmskom pričom. Ističe i da je pisac scenarija Zoran Đikić kroz glavni lik filma opisivao neke delove života svoje majke, a da ga je lično cela priča podsetila na poslednje godine života njegove bake.

"U svakom projektu mi je cilj da prodrem u dubinu ljudske duše i otkrijem dramu koja se zbiva u čoveku samom, pa tako i sada činim. Mislim da je gotovo svako imao iskustvo sa ovom opakom bolešću, ako ne u krugu svoje porodice, onda se susreo sa pričom o demenciji i o tome kakav danak ona uzima od obolelog i njegovog okruženja. Posebno značajno u ovom filmu je što se mi ni ne trudimo da damo rešenje jer je svačija drama individualna, ali neizostavno podstiče na razmišljanje i brigu o obolelima od Alchajmera", objasnio je Novaković za "Kurir".

Lik obolelog i nemoćnog Slaviše Petronijevića tumači Vlastimir Đuza Stojiljković, njegovu ćerku i zeta igraju Nataša Ninković i Aleksandar Đurica, a u filmskoj ekipi su i Miodrag Krstović, Renata Ulmanski, Marko Janketić, Ivan Đorđević, Aleksandra Nikolić i drugi.

Autor: B.B.
Izvor: Mondo.rs
Foto: Screenshot Youtube/lokoportal

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>