Ostalo

Sme�no

Danas se navršava 71 godina od smrti Nikole Tesle, najvećeg uma 20. veka

Naučnik Nikola Tesla, koji je najveći broj pronalazaka ostvario u SAD čiji je građanin bio gotovo 60 godina, umro je na današnji dan, 7. januara 1943. godine u Njujorku, u jeku Drugog svetskog rata.

Danas se navršava 71 godina od smrti Nikole Tesle, najvećeg uma 20. veka



Jedan od najvećih umova 20. veka, srpski naučnik Nikola Tesla, rođen je 1856. godine u Smiljanu u Lici, a preminuo 1943. kao američki građanin. Vest o njegovo smrti je obišla svet tek dva dana kasnije, kada je u hotelskoj sobi gde je živeo kao samac, pronađeno njegovo beživotno telo.

Teslin jubilej u Americi će ove godine biti posvećen 130. godini od njegovog doseljenja u tu državu, 1884. godine. Tim povodom će biti otkrivena dva spomenika u Filadelfiji i Vašingtonu.

Teslina naučna fondacija iz Filadelfije održaće 11. januara veliku memorijalnu konferenciju na kojoj će učestvovati američki naučnici, profesori i obožavaoci srpskog genija, a glavna tema biće "Uvođenje Nikole Tesle u nastavni plan i program SAD i drugih država sveta".

Urna s Teslinim pepelom pohranjena je najpre na groblju u Njujorku, a preneta je u Beograd 1951. godine i otad se čuva u Muzeju Nikole Tesle u Krunskoj ulici. Međunarodni aerodrom u Beogradu nosi ime Nikola Tesla, a njegovim imenom nazvani su Elektrotehnički institut u Beogradu koji je osnovan 1936, srednja tehnička škola, biblioteka Univerziteta u Nišu, dve termoelektrane u Srbiji…

U Beogradu su spomenici Tesli postavljeni ispred zgrade tehničkih fakulteta na Buleveru kralja Aleksandra u Beogradu, na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu. Tesla ima spomenik u Užicu, kod jedne od najstarijih hidroelektrana na svetu Ðetinje, kao i u krugu bivše fabrike sijalica u Pančevu.

Foto: commons.wikimedia.org/Berthold Probst/Bonzo

U SAD su dosad podignuta četiri spomenika Nikoli Tesli. Prvi spomenik podignut mu je na Nijagarinim vodopadima 1976. godine kao replika dela Frana Kršinića, spomenika u Beogradu, postavljenog ispred tehničkih fakulteta na Bulevaru kralja Aleksandra. U Njujorku, na Menhetnu, u porti srpske crkve Svetog Save je podignuta bista Nikole Tesle.

Krajem oktobra prošle godine predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkrio je spomenik Tesli ispred laboratorije u Šorhemu u Njujorku, delo Nikole Koke Jankovića, člana Srpske akademije nauka i umetnosti.

Četvrti Teslin spomenik u SAD otkriven je pred sam kraj godine u Silikonskoj dolini u samom centru grada Palo Alto. Statua u bronzi sa srebrnim prelivom prikazuje Teslu u prirodnoj veličini, a autor je kalifornijski umetnik Teri Gajer.

Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. u Smiljanu, u Lici, tada Vojna granica (Vojna krajina) u sklopu Austrije, danas Republika Hrvatska.

Autor: B.B.
Izvor: Tanjug, Telegraf
Foto: Muzej Nikole Tesle, Beograd

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>