Svet

Region

Na filmskom festivalu u Veneciji dominiraju jake ženske uloge

Uporne i jake žene pune samopouzdanja koje se suočavaju sa unutrašnjim demonima, obeležile su prve dane trajanja Filmskog festivala u Veneciji.

Na filmskom festivalu u Veneciji dominiraju jake ženske uloge



U svemirskoj drami "Gravitacija", italijanskom filmu "A Street in Palermo" i australijskom filmu "Tracks", ženski likovi dominiraju nad muškim, koji završavaju poraženi, odbačeni ili mrtvi, prenosi AFP.

U filmu meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona, Sandra Bulok igra astronauta koji mora da se bori kako bi preživeo nakon što je šatl u kome se nalazila uništen.

Odvojena od svog kolege astronauta, koga igra Džordž Kluni, konačno prihvata smrt svoje ćerke, želi da ponovo uživa u životu, a film nosi poruku da se trebamo nositi sa nedaćama.

"Film postavlja pitanje - šta je to što nam svakog jutra daje motiv da nastavite da se trudite", rekla je Bulokova novinarima na venecijanskom lidu.

Tema usamljenosti kao elementa upoznavanja samog sebe, tema je filma "Tracks" (Staze) Džona Karana, koji je jedan od 20 kandidata za glavnu nagradu festivala Zlatni lav i takođe se oslanja na žensku snagu. Baziran na istinitoj priči Robin Dejvison, koja je sa 27 godina u društvu psa i četiri kamile 1977. prepešačila 2.746 kilometara kroz australijsku pustinju.

Lepi kadrovi, sa zanimljivim snimcima pustinje i strašnim momentima u peščanim dinama u filmu na intiman način prikazuju Dejvisoninu borbu koju je neodoljivo gledati. Dejvisonova, koju igra australijanka Mija Vasikovska, rekla je AFP-u da je put bio "transformativan na više načina".

Komunikacija je važna tema filma italijanske rediteljke Eme Dante "A Street in Palermo", priči u kojoj se sukobavljaju dve žene jer ni jedna neće da popusti.

"Njihovo suočavanje pruža im mogućnost da sagledaju sebe iznutra. To je kao kada se pogledamo u ogledalo i vidimo sa druge strane stakla Minotaura, čudovište", rekla je Dante.

Autor: I.M.
Izvor: Tanjug
Foto: Telegraph.co.uk

Viber

Izvor: Svet Plus

Tagovi

film

Povezane vesti:


>