Ostalo

Sme�no

Budi i ti deo kulture: Akcija mladih umetnika - Buđenje kulture

Kulturni Element će u četvrtak 27. juna 2013. godine sa početkom u 18 časova u Knez Mihailovoj ulici organizovati performans pod nazivom "Buđenje kulture" sa ciljem promocije kulture i kulturnih vrednosti

Budi i ti deo kulture: Akcija mladih umetnika - Buđenje kulture



Kulturni Element je organizacija osnovana od strane grupe mladih obrazovanih umetnika, profesionalaca u oblasti kulture i umetnosti, okupljenih sa ciljem da vrate umetnost i kulturu na mesto koje im pripada.

Ciljevi organizacije su unapređivanje kulture i kulturne svesti, afirmacija umetnosti i ličnosti umetnika, edukacija građana, a posebno dece i omladine o značaju kulture, organizacija kulturno-umetničkih sadržaja, dokumentovanju i obnovi kulturno-istorijskog nasleđa.



Performans započinje ispred Biblioteke grada Beograda, u Knez Mihailovoj ulici, plesom dvoje baletskih igrača koji nose skiptar-simbol kulture. Pokretom podižu skiptar iz ništavila u visine, i kreću se dalje niz ulicu. Na svakih petnaestak metara pridružuju im se kolege, muzičari, glumci, horisti, baletani, slikari, reditelji koji svi zajedno izvode muzičku numeru "Buđenje kulture". Ceo performans je, dakle, u pokretu. Za kraj performansa na Trgu republike skiptar će biti postavljen na vrh piramide napravljene od ljudskih figura. Učesnici su članovi baleta Narodnog pozorišta, šest muzičara sa Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda i Kragjevca, devetoro solo pevača, ostali članovi Kulturnog Elementa i brojne kolege umetnici.

Kao podršku, svoje učešće su najavili i mladi umetnici: Borka Tomović, Žarko Stepanov, Iskra Brajović, Bojan Perić, Hadži Aleksandar Đurović, Dunja Kusturica, Predrag Vasić, Ivan Zablaćanski, Andrija Daničić i mnogi drugi.

Ovaj ceremonijalni performans prenosa skiptra koji je u ovom kontekstu sinonim za kulturu, simbolično predstavlja početak aktivnosti koje organizacija Kulturni Element ima u planu da organizuje.



Autor: B.B.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>