Svet

Region

Princezu Kejt čeka carski rez, akušer bira naslednika britanske krune!

Nijedna britanska princeza ili kraljica još od 15. veka nije rodila blizance, tako da Kejt Midlton već ulazi u istoriju.

Princezu Kejt čeka carski rez, akušer bira naslednika britanske krune!



S obzirom na veliku mogućnost da se porodi carskim rezom, akušer će praktično izabrati prestolonaslednika. Dete koje akušer prvo bude uzeo i predao roditeljima biće Vilijamov naslednik, špekuliše deo britanske štampe.
 
Već dva dana, od kada je procurela vest da je Kejt Midlton trudna, engleska nacionalna televizijska mreža BBC iz minuta u minut izveštava gledaoce o stanju vojvotkinje od Kembridža, kao i o kretanju članova kraljevske porodice. Londonsku bolnicu "Kralj Edvard VII" opkolili su novinari.

"Vojvotkinja od Kembridža sada se oseća bolje. Ona će do daljnjeg ostati u bolnici, gde će lečiti stanje akutne jutarnje mučnine", navodi se u saopštenju kraljevske palate.

Dok Britanci, a posebno Londonci, već zarađuju od prodavanja raznih suvenira (majica, šolja, bedževa...) s natpisima "Kraljevska beba 2013", u palati su pripreme za dolazak počasnog člana porodice u punom jeku.

Kraljevski par za sada neće imati svoj stalni dom pre nego što se beba rodi. Porođaj se očekuje početkom leta, a Kejt i Vilijam će sve do oktobra 2013. živeti na svom luksuznom, iznajmljenom imanju u Notingemu u Velsu.

Pored toga, još je neizvesno hoće li Vilijam ostati uz Kejt ili će morati da se odazove svojim obavezama u vojsci.

Prema nagađanjima u štampi, mlada vojvotkinja će na svet doneti blizance, i to najverovatnije carskim rezom. Tako će prvo dete mladog kraljevskog para pomeriti princa Harija na četvrto mesto za nasleđivanje prestola, čak iako par dobije devojčicu. Njihovo dete postaće važnije od Harija i neće podleći vekovima starom zakonu primogeniture, koji stavlja muške naslednike ispred ženskih.

Čim se rodi, beba će, bez obzira na pol, biti treća u redu za presto, utvrđeno je prošlogodišnjom izmenom zakona koju je premijer Dejvid Kameron u oktobru 2011. uveo u dogovoru sa drugim zemljama Komonvelta. On je apelovao na to da se promene pravila o kraljevskoj liniji nasleđivanja, što znači da muški naslednici više nemaju prioritet.


 
Detetova kuma će najverovatnije biti Kejtina sestra Pipa Midlton, koja ne krije sreću što će postati tetka. Iako bi i Hari (28), Vilijamov brat, mogao da bude kum, njemu ne smeta što će ga Pipa zameniti. Koliko se raduje prinovi, dokaz je poruka koju je poslao svojoj snaji:
 
"Ozdravi brzo, sestro!", pisalo je u poruci koja je u London stigla iz Avganistana, gde je Hari na vojnom zadatku.
 
Najmlađi sin princa Čarlsa u Veliku Britaniju se vraća u januaru, posle četiri meseca, koliko je bio na dužnosti.

Autor: B.B.
Izvor: Blic
Foto: Internet

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>