Region

Svet

Azerbejdžan uložio 50 miliona evra za organizaciju Evrovizije

Azerbejdžan u organizaciju 57. „Evrosonga“, koji se u maju održava u Bakuu, ulaže čitavo bogatstvoDO „Evrosonga“ u Azerbejdžanu ostalo je još mesec dana, a domaćini se uveliko pripremaju za ovaj događaj. Prestižno muzičko takmičenje biće održano u novoizgrađenoj „Kristalnoj dvorani“ u Bakuu, impozantnom zdanju na obali Kaspijskog mora. Reč je o velelepnoj areni, višestruke namene, sa 23.000 mesta, koja će spolja biti obložena staklom i kristalom.

Azerbejdžan uložio 50 miliona evra za organizaciju Evrovizije



Nedaleko od dvorane biće izgrađen pres centar od 5.000 kvadrata. Domaćini u želji da se pokažu Evropi u najboljem svetlu ne štede novac. Za ovu manifestaciju iz budžeta će biti izdvojeno čak 50 miliona azerbejdžanskih manata, što iznosi oko 50 miliona evra i biće najskuplji „Evrosong“ u istoriji takmičenja. Time će biti premašen rekord iz 2009. godine, kada je tadašnji domaćin Moskva u organizaciju ovog muzičkog takmičenja uložila 42 miliona evra.Na 57. „Evrosongu“ u Azrebejdžanu, od 22. do 26. maja, učestvovaće predstavnici iz 42 zemlje.

Srpski predstavnik Željko Joksimović s pesmom „Nije ljubav stvar“ nastupiće u drugom polufinalu pod rednim brojem jedan. Za najvećeg favorita „Evrosonga“ važi švedska predstavnica Loren, a da li će s pesmom „Euforija“ izazvati euforiju u Azerbejdžanu, ostaje da vidimo. Svakako, najveća atrakcija ovogodišnjeg takmičenja su ruske predstavnice „Buranovske babuške“, koje će se takmičiti s pesmom „Party for Everybody“. Živahne i simpatične bakice sa Urala nastupiće u narodnoj nošnji. Najmlađa članica grupe ima 43, a najstarija babuška 76 godina. Veterana za trku imaju i Englezi, koje će u Bakuu predstavljati vremešni Engelbert Hamperdink (75), s pesmom „Love njill set you free“, pišu Novosti.

Od takmičenja su odustale Poljska i Jermenija, dok zbog finansijskih poteškoća na „Evrosongu“ neće učestvovati Češka, Andora i Monako. Na evrovizijsku scenu, se posle tri godine, vraća Crna Gora, koju će pesmom „Euro neuro“ predstavljati Rambo Amadeus.

Viber

Izvor: Svet Plus


>