Svet

Region

Džejms Kameron zaronio na 11 kilometara dubine (Video)

Reditelj "Titanika", "Avatara" i drugih filmskih hitova, Džejms Kameron vratio se na površinu Tihog okeana nakon tročasovnog istraživanja i snimanja Marijanskog rova, najdubljeg mesta na planeti.

Džejms Kameron zaronio na 11 kilometara dubine (Video)



Kameron (58) na put do zone koja se nalazi na 11 kilometara dubine, u zapadnom Pacifiku, istočno i južno od Marijanskih ostrva, blizu ostrva Guam, krenuo je sinoć u specijalno dizajniranoj podmornici "Dipsi Čelendžer" (Deepsea Challenger), a prethodno je bilo planirano da na morskom dnu provede najviše šest sati.

Slavnog režisera je na površini okeana dočekao tim lekara, a zasad nema izveštaja o njegovom zdravstvenom stanju nakon ovog poduhvata, javio je AP.

Veličina Marijanskog rova teško može da se zamisli - 120 puta je veći od Velikog kanjona i oko 1,5 kilometara dublji od najvišeg planinskog vrha na svetu Mont Everesta.

Pre Kamerona ovaj poduhvat su sproveli samo švajcarski inženjer Žak Pikar i američki pomorski oficir Don Volš, koji su 1960. godine proveli 20-ak minuta na najdubljoj tački na Zemlji, ali nisu uspeli mnogo toga da vide jer je njihova podmornica pokupila suviše peska sa morskog dna.

Džejms Kameron je zaljubljenik okeanografije još od detinjstva i već je 72 puta silazio na velike dubine, od toga 33 puta se spustio do olupine "Titanika" za potrebe svog filma iz 1997. godine.



A kako je sve počelo:

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>