Region

Svet

Najpoznatiji japanski bubnjari Yamato pulsiraće Beogradskom arenom

Jamato bubnjari protutnjali Beogradom”, "Beograđanima i dalje tutnji u ušima zvuk japanskih perkusionista”..”Jedinstveni muzički i scenski spektakl“ - naslovi su koji su se mogli pročitati u domaćoj štampi posle prvog gostovanja japanskih bubnjara Yamato pre dve godine.

Najpoznatiji japanski bubnjari Yamato pulsiraće Beogradskom arenom



Jamato (Yamato) bubnjari će na novoj turneji pod nazivom Gamushara– The Beat of Courage, gostovati u Beogradskoj areni, 28. februara.

Ova zanimljiva trupa broji 14 izvođača dok njihovi instrumenti teže više od jedne tone i stari su preko četiri veka. Najveći bubanj, čuveni VADAIKO, težak je 450kg u dimenzijama 1.65m x 1.65m x 1.70m a unosi se specijalnom opremom na binu.

Umetnici nastupaju bosi tako da je potrebno da na podu bude specijalna, profesionalna podloga za balet.  Nastup JAMATO bubnjara sastoji se iz dva dela od po 50 minuta između kojih je pauza u trajanju od 20 minuta kako bi se izvršila nova postavka scene. Pored vrhunskog izvođačkom umeća, ovu trupu odlikuju i zabavni i duhoviti nastupi kombinovani u interakciji sa publikom.

Van scene, dnevni “ritam” perkusionista je izuzetno strog. Svoj dan počinju tako što trče 10km, zatim vežbaju u teretani. Sa bubnjevima vežbaju zajedno popodne, a pojedinačno nastavljaju do polaska na spavanje. Na stranim turnejama provedu od 6 do 10 meseci godišnje.

Do sada su imali preko 300 nastupa u 45 zemalja.  Godine 1994. u Kini su na četiri koncerta okupili 20.000 posetilaca. Nastupili su na Edinburškom festivalu, najvećem umetničkom događaju u svetu, kako bi proširili vidike i upoznali ljude. Prodali su 23 koncerta, dobili nagradu Spirit of the Fringe. U britanskim medijima nazvali su ih „muzikom tela”. Nakon takve odskočne daske počeli su svetske turneje, koje traju već 12 godina.

Jamato pokušava da stvori energiju života koja se preliva na publiku. A ono što osetite kad ste okruženi Vaidako zvukom, koji proizvode ta snažna tela, jeste ono što Japanci nazivaju „ Tamaši“, što se može prevesti kao duša, duh, psiha, a što je osnovni element života. To je nešto nevidljivo i neopipljvo, ali čije se postojanje svakako oseća. Puls, koji se prenosi iz drevnih dana, trebalo bi da odzvanja u svim telima ljudi koji se okupljaju u dvoranama širom sveta. Imaju scenski nastup koji slavi život.

Ulaznice po cenama od 2300, 2600, 2950 i 3500 dinara mogu da se kupe na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, Bilet centar Beograda, Eventim prodajna mesta, Gigstix, „Ušće” Shopping centar, knjižare Delfi i Vulkan. Internet prodaja na: www.arenabeograd.com, www.eventim.rs, www.tickets.rs, www.gigstix.com

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>