Region

Svet

Region

Srpski film zabranjen u Južnoj Australiji

Federalna vlada odobrila je "Srpskom filmu" prikazivanje od prošlog petka, nakon što ga je klasifikovala kao R18+, što znači da ga ne mogu gledati osobe mlađe od 18 godina, niti mogu da ga kupe, iznajme ili prikažu. 

Srpski film zabranjen u Južnoj Australiji


Južnoaustralijska vlada otišla je, međutim, još dalje i odlučila da film u potpunosti zabrani.
 
Državni pravobranilac Džon Rau kaže da film, uprkos značajnom rezanju kadrova originalne verzije, i dalje sadrži veći broj uznemiravajućih scena seksualnog nasilja i nagoveštaja bestijalnosti i pedofilije.

"Prvi put sam upozoren na ovaj film kada je menadžer prodavnice DVD-ijeva odbio da ga primi" - izjavio je gospodin Rau.
 
"Izvestio sam o slučaju Savet za klasifikaciju Južne Australije koji mi je savetovao da film treba da bude odbijen i da mu se ne odobri klasifikacija za prikazivanje."

On, takođe, kaže da je i sam gledao film i složio se sa stavom Saveta.

"Strogo sam mišljenja da "Srpski film" ne treba da bude pušten u prikazivanje i od Federalne vlade sam zatražio da hitno preduzme korake da se iznova razmotri odluka o klasifikaciji. Neke od scena na DVD-ju su tako izopačene da nisam spreman da opišem ni jedan jedini detalj. Dovoljno je da se kaže da se neke od najšokantnijih scena odnose na decu, uključujući novorođenčad".

U službenoj obavesti Saveta za klasifikaciju Južne Australije navodi se da film poseduje eksploatativne i napadne opise nasilja koje poseduju veoma visok stepen uticaja (po gledaoce).

Gospodin Rou kaže da je na nacionalnom nivou film odobren, nakon što je dva puta odbijen.

"Ovo nije samo moje, nego mišljenje Saveta za klasifikacije Južne Australije, da mi, uz dužno poštovanje, ne prihvatamo odluku donesenu na nacionalnom nivou koja se tiče ovog filma" - navodi on.

Film je, međutim, u petak uveče otvorio Melburnski andergraund filmski festival. Njegov direktor, Ričard Volstonkroft, objasnio je zašto je spreman da prikaže legalnu verziju filma.

"Protiv sam zabrane svakog filma, sve dok on ne povređuje nikoga. Lično mislim da ("Srpski film") prelazi granicu i zaista nisam bio spreman da ga prikažem. Ali, pomislio sam: "Ne, to i jeste razlog da ga prikažem, jer to mi je posao i ko sam ja da sudim." Sam bih se postavio kao cenzor, a mrzim takav način razmišljanja. Dakle, čak i ako sam bio u dilemi, taj film nije ilegalan i koliko ja zaključujem nikoga ne vređa. Rađen je legalno i ne vidim zašto film ne bi trebalo prikazati".

I pre nego što je uopšte počeo svoj život, "Srpski film" prate kontroverze - da je reč o izuzetnom nasilnom eksplicitnom i brutalnom filmu posle koga vam sigurno neće biti dobro. Takve reakcije usledile su nakon premijere na festivalu South by Southwest u Ostinu, da je film šokantan i potresan, ali i zreo, provokativan uz sjajnu glumu.

ABC-TV prenosi delove kritika sa interneta u kojima se navodi da je reč o priči o bivšem porno-staru koji je ostao bez posla i složio se da učestvuje u novom umetničkom filmu. Tamo je, međutim, otkrio da su ga uvukli u sumnjiv posao u kome ima čak i silovanja dece i nekrofilije.

U filmu glume veoma poznata imena, kao što su Srđan Todorović, Sergej Trifunović, Jelena Gavrilović, Slobodan Beštić, Katarina Žutić, Ana Sakić, Lena Bogdanović i drugi.



Izvor: Vesti

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>