Svet

Region

Oproštajni šou Opre Vinfri (Video)

Američka šou zvezda Opra Vinfri spustila "zavesu" na svoj šou program, koji je tokom 25 godina trajanja na Ameriku ostavio dubok trag.

Oproštajni šou Opre Vinfri (Video)



Poslednji Opra Vinfri šou, snimljen prethodnog dana, otvoren je video klipom iz njene prve emisije, kojima se u narednih sat vremena pridružilo još isečaka njenih starih programa.

U dirljivom oproštaju, tokom koga na kraju nije izdržala da pusti i neku suzu, Opra je bila jedini gost, u studiju Harpo, pred publikom od 404 gledaoca.

Na dve prethodne epizode, snimljene u areni čikaškog Junajted centra, okupilo se po 13.000 gledalaca. Među gostima su bili Tom Henks, Majkl Džordan, Tom Kruz, Madona, Stivi Vonder, Vil Smit, Bijonsi, Heli Beri, Areta Franklin, Džeri Sajnfeld... To su samo neki od 30.000 gostiju koliko ih je kod Opre Vinfri ukupno gostovalo tokom proteklih 25 godina.

Iako nije iznenađenje, pošto je kraj tog Opra Vinfri šoua, koji je četvrt veka oblikovao američko javno mnjenje najavljen još u novembru 2009. godine, svi su svesni da se njegovim skidanjem sa TV programa na neki način završava jedna epoha. To je ipak bio, kako svi priznaju, tok-šou možda najuticajnije žene u SAD, kojoj se, kako su redovno pokazivale ankete, verovalo više nego petorici predsednika, koliko se izređalo od 1986. godine, kada je prvi put počeo da se emituje širom zemlje.

Ništa se u Americi nije značajno dogodilo dok se nije pojavilo u emisiji Opre Vinfri, ili barem u njenom prisustvu, primećivali su i kritičari i obožavaoci.

U njenim emisijama pojedinci, ali i čitave grupe, podelili su sa milionima gledalaca neke najintimnije tajne, toliko traumatične da su ih godinama skrivali i od svojih najbližih. Pored te uloge masovnog terapeuta, na Opru Vinfri, poreklom iz baptističke porodice iz države Misisipi, počelo se gledati i kao na duhovnog lidera, kao na simbol nekog modernog duhovnog, mada ne i verskog pokreta. Prema njenim rečima, njena poruka je poruka iskupljenja, nade, opraštanja, zahvalnosti, kao i promene da bi ljudi iz sebe izvukli ono najbolje.

U poslednjoj epizodi je gledaocima, između ostalog, poručila da svako ima svoj poziv koji treba da sledi i nipošto upropasti, kao i da je Bog ljubav i nada. Rekla je takođe da je ponekad ona bila predavač, ali da je još više naučila od svojih gledalaca, tako da je ova epizoda na neki način bila njen poslednji čas.

Za čitavu generaciju Amerikanaca ona je bila deo života - moralni sudija, savetnik u svakodnevnom životu i prozor u svet. Od nje su saznavali šta da kupe, čitaju, oblače, jedu, ili kakav životni stav da zauzmu.

"Neću reći zbogom, samo kažem do ponovnog viđenja", poručila je Opra u oproštajnoj poslednjoj epizodi.

Gledanost Opra Vinfri šoua, koja je na početku bila preko 15 miliona dnevno, u poslednjoj sezoni je pala negde na preko šest miliona dnevno, ali je on svih 25 godina zadržao status najgledanijeg tok-šou programa u SAD.

U oproštajnoj epizodi, 30 sekundi reklama koštalo je milion dolara.

Iz Čikaga, gde je svoj šou započela 1984. godine za lokalno gledalište, Opra se seli u Santa Barbaru, u Kaliforniji, gde je sedište njenog TV kanala Opra Vinfri Netvork, koji je krenuo od Nove godine. Ona je tamo morala da uloži svoj novac i energiju, pošto OVN još nije privukao veću pažnju gledalaca, kao ni pohvale kritičara.

Ono što Opra Vinfri nije rekla, ali svi gledaoci već znaju, jeste - Šou se mora nastaviti.



Izvor: Tanjug

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>