Region

Svet

Region

Dragan Bjelogrlić: Pogrešio sam u priči o Divjaku (Video)

Glumac i reditelj filma "Monte video, Bog te video" Dragan Bjelogrlić obratio se medijima danas na konferenciji za štampu u Medija Centru u Beogradu.

Dragan Bjelogrlić: Pogrešio sam u priči o Divjaku (Video)



"U svom prvom obraćanju javnosti povodom premijere filma Montevideo, Bog te video rekao sam da sam odsanjao jedan svoj san. San se posle premijere nastavio. Znao sam da će doći trenutak buđenja, ali nisam znao da će biti ovako gorak. Na pitanje da li mi je žao što na premijeri moga filma u Sarajevu, nije bio Jovo Divjak, mogu da kažem, da mi je žao što sam na to tendenciozno i namešteno pitanje uopšte dao odgovor. Na takvo pitanje je nemoguće dati normalan i ljudski odgovor, jer vas svaki odgovor stavlja u poziciju sudije."

"Odgovor Da, žao mi je, nažalost, izjednačio se sa stavom da mi je žao što je uhapšen, odnosno da nije kriv. Kao reditelj voleo bih da moj film vide svi , bez obzira na njihovo opredeljenje ili ljudske kvalitete. A pogotovo da vide Montevideo, koji Srbiju i Srbe prikazuje u najboljem mogućem svetlu, makar najboljem koga sam ja mogao da smislim i realizujem. Takav film, o takvim Srbima, mislio sam treba da vidi čak i Jovan Divjak. Smetnuo sam s uma da čovek osumnjičen za ratne zločine ne može biti izjednačen sa svakim drugim gledaocem".

"I pogrešio sam. Svima koji su se iz bilo kog razloga osetili povredjenim zbog moje izjave , posebno porodicama nastradalih u ratu, javno se i iskreno izvinjavam, ukoliko to može da popravi štetu koja je nastala. Sve što mislim o životu, ratovima, svom i drugim narodima i ljudima uopšte iskazivao sam kroz svoja dela. Svi koji su gledali Lepa sela, Rane ili Montevideo mogu znati kakav je moj umetnički, pa i lični, stav o zemlji u kojoj živim. Ja svoj patriotizam ne mogu, ne želim i neću da dokazujem rečima."

"Ali, pitam se ovde pred vama, može li jedna nepromišljena i trapava izjava da dovede u pitanje moju odanost svom narodu. Ako može to bi bila nepravda. Posle svega, nalazim se u apsurdnoj situaciji, da prosto žalim, a ne treba da žalim, što je uopšte i došlo do sarajevske premijere. Što se u Sarajevu i Mostaru svirala srpska himna posle dve decenije, što je publika ovacijama pozdravila moj film, kome se možda nešto može i osporiti, ali to svakako nije manjak patriotskih osećanja i dostojno predstavljanje mog naroda i Srbije. Apsurdno je i to da se ovaj veliki nesporazum dogodilo posle 500.000 gledalaca koji tačno znaju šta sam hteo svojim poslednjim filmom da kažem o temi Srbije i Srba. Apsurdno je i da mene napadaju i da moj patriotizam ispituju oni čija dela govore mnogo više o nedostatku patriotizma nego moja nesrećna izjava o Jovanu Divjaku."

"Apsurdno je da na premijeri u Sarajevu nije bilo ni jednog predstavnika Srbije, a da je jedini izvor informisanja o događajima u Sarajevu sarajevska štampa. Apsurdno je da se jedan umetnički i profesionalni trijumf u Sarajevu pretvorio u nastavak nesrećnog i nepotrebnog rata, završenog pre 16 godina. I na kraju, u duhu profesije kojom se bavim, da završim sa porukom koju smo često vidjali kao natpis u vestern filmovima, na koje naša stvarnost ponekad podseća: Ne pucajte u pijanistu, on nije kriv za gužvu u kafani." – navodi se u Draganovoj izjavi.

Viber

Izvor: Svet Plus

Povezane vesti:


>