Zdravlje

Ljubav

Srbija na udaru vrelog talasa: Saveti za osveženje na 40 stepeni!

Srbija u narednih par dana biće izložena velikom toplotnom talasu, gde će temperature prelaziti i plus 40 stepeni.

Srbija na udaru vrelog talasa: Saveti za osveženje na 40 stepeni! Foto: Freepik.comLeto sa sobom nosi sunce, plaže i opuštanje, ali i visoke temperature koje mogu biti izazovne.

Kako biste zaštitiili sebe i svoj organizam od vremenskih neprilika, potrebno je da se pridržavate ovih nekoliko saveta:

Hidrirajte se redovno

Hidratacija je ključna kada su temperature visoke. Pijte dovoljno vode tokom celog dana, posebno ako ste izloženi suncu ili aktivni na otvorenom.

Koristite laganu i proziirnu odeću

Nosite lagane, prozirne materijale poput pamuka koji omogućavaju koži da diše. Izaberite svetle boje koje odbijaju sunčeve zrake.

Izbegavajte direktno sunce u najtoplijem delu dana

Ako je moguće, ostanite u hladovini između 10 ujutro i 4 popodne kada su sunčeve zrake najjače. Ako morate biti na suncu, koristite šešir i zaštitnu kremu za sunčanje.

Koristite ventilatore i klima uređaje

Ako imate pristup, koristite ventilatore ili klima uređaje da rashladite prostorije u kojima boravite. Ako nemate klima uređaj, držite zavese zatvorene u najtoplijem delu dana da biste zadržali svežinu.

Uživajte u osvežavajućim napicima i lakšim obrocima

Osvežite se vodom sa kriškama limuna ili krastavca. Konzumirajte lagane obroke bogate vodom poput voća, salata i povrća.

Koristite hladne obloge ili tuševe

Ako se osećate previše vruće, napravite hladan oblog za vrat ili ramena. Takođe možete uzeti brz hladan tuš da se rashladite.

Planirajte aktivnosti u skladu sa temperaturom

Ako planirate aktivnosti na otvorenom, birajte rane jutarnje ili kasne večernje sate kada su temperature niže.

Pazite na simptome toplotnog udara

Budite svesni simptoma toplotnog udara kao što su glavobolja, vrtoglavica ili mučnina. Ako primetite ove simptome, odmah se sklonite u hlad i hidrirajte se.

Koji su simptomi toplotnog udara ili sunčanice, pročitajte OVDE.

Viber

Autor: J.B.
Izvor: Svet Plus


>