Zdravlje

Ljubav

Saveti doktorke Stefanović za hronične bolesnike!

Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći daje korisne savete za hronične bolesnike kako da se ponašaju tokom toplotnih talasa i ekstremno toplog vremena. Saznajte šta bi trebalo da izbegavate i kako da se zaštitite.

Saveti doktorke Stefanović za hronične bolesnike! Foto: Printscreen Youtube/RTS
Doktorka Ivana Stefanović iz Hitne pomoći savetuje hronične bolesnike kako da se ponašaju tokom vrelih dana i šta bi trebalo da izbegavaju. Prognoza najavljuje promenljivo i nestabilno vreme do četvrtka, nakon čega nas očekuju temperature iznad 30 stepeni.

 

Saveti za hronične bolesnike:

 

Izbegavajte fizičke napore i teške kupovine


Doktorka Stefanović ističe da hronični bolesnici, posebno oni sa kardiovaskularnim problemima, treba da izbegavaju teške fizičke napore i "teške kupovine". Nošenje teških stvari može prouzrokovati relativnu ishemiju i neželjene koronarne događaje. Preporučuje se da ne nosite ništa teško i da izbegavate uzbrdice, posebno kada je vlažno i toplo vreme jer tada srce radi pod većim naporom.
 

Koristite prevoz kad god je moguće


Da biste smanjili napor, doktorka savetuje da jednu stanicu pređete autobusom, a zatim prošetate do kuće. Ovo je praktičan savet za sve hronične bolesnike kako bi izbegli nepotrebne fizičke napore.


Možda vas interesuje:
Saveti nutricioniste Edite Matejić: Insulinska rezistencija - posledice i kontrola! 

Lagana ishrana i hidratacija


Što se tiče ishrane, preporučuje se lagana hrana. Ako se znojite, važno je nadoknaditi izgubljenu tečnost kako ne bi došlo do pada pritiska.
 

Konsultacije sa lekarom


Pre dolaska toplotnog talasa, savetuje se razgovor sa izabranim lekarom. Treba se posavetovati o tome kako se ponašati i koji lekovi se mogu prilagoditi ili smanjiti u tom periodu.

Doktorka Stefanović zaključuje da je najvažnije ponašati se umereno i slušati savete lekara kako bi se izbegli zdravstveni problemi tokom ekstremno toplih dana.Možda vas interesuje:
Malina: Prirodni lek za ženske tegobe i zdravlje srca - recepti i saveti
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/rts


>