Region

Svet

Dom omladine: Održan je Big 4 thrash metal festival!

U Domu Omladine održan je Big 4 thrash metal festival, sa zanimljivim line upom i još zanimljivijom publikom - od tinejdžera do sedih glava, na istom su se pojavili i fanovi iz Slovenije, Hrvatske i Bosne, a bilo je i dosta stranaca.

Dom omladine: Održan je Big 4 thrash metal festival! Foto: Luka Rakočević


Najpre je nastupila novosadska Annathema i već s prvim taktovima „Pressure Song“ razgalila prisutne - mladi pevač Stefan Stanojević Kefa je opravdao sva očekivanja i dokazao da je dostojan naslednik pokojnog Duleta Francuza, čuvenog frontmena Annatheme. Pored Kefe, zaslužan za odličan zvuk je i originalni bubnjar Miodrag Balaban Stavra, koji je precizno vodio ritam sekciju kroz hitove „Motorcycle“, „To Hell And Back“ i „Empire Of Noise“.

Nakon Annatheme, na binu je izašao Heller koji je iznenadio fanove - kada je operska pevačica Vera Jovanović moćnim glasom krenula sa „Deep Black“, svima je bilo jasno da gledaju potpuno novi Heller - s više melodije, sporijim ritmom i mračnim harmonijama. „Destiny“ i „Gluvo doba“ naišli su na odličnu reakciju prisutnih, a Attila je maestralnom svirkom pokazao da je uvek u korak sa vremenom, ako ne i ispred istog.

Rapidforce je svakako jedan od najomiljenijih thrash bendova na ovim prostorima - naročito kada nastupaju sa starim/novim frontmenom Robertom Perićem. U savršenoj simbiozi sa alfom i omegom grupe Koletom Bogdanovićem, Robert je gospodario binom od „Gusle Strong Enough“ i „Glamoča“ do „Sky Burning Higher“ i „War On Their Minds“.

Vojvođanski Pergament, koji datira još iz 1986, bio je „trešnja na torti“ sinoćnjeg festivala. Od originalnih članova ostao je samo mastermind - gitarista Stevan Zahorjević (Baba Cajkovski), dok je pevač Igor Almeida Ždrnja došao u grupu prilikom prvog reuniona 2017 godine.

Luka Rakočević


Mudro odabrana set lista - od „Trokrste gore“ preko „Another Direction“ do „Vruće linije“ dovela je atmosferu do usijanja, pa su u publici mlađe generacije krenule sa moshingom i head bangingom. Almeida je obojio Pergament potpuno novom nijansom, a najveće ovacija izazvala je izvedba tradicionalne numere „Ajde Jano kolo da igramo“.

Big 4 je još jednom potvrdio da je heavy metal bio i ostao jedan od najpopularnijih žanrova na teritoriji bivše Jugoslavije, a publika je bila takva da bi je i najveća svetska imena poželela - vesela, rasprevana i puna pozitivne energije.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com


>