Zdravlje

Ljubav

Da li kafa može da izazove anksioznost?

Uspostavljanje pravog balansa između uživanja i preterane doze kafe.

Da li kafa može da izazove anksioznost? Foto: Pixabay



Bilo da je pijete s prijateljima, na putu do posla ili uživate u njoj na hladnom vremenu, kafa je postala neraskidivi deo naše svakodnevice. No, dok u umerenim količinama može doneti zdravstvene beneficije, kofein, ključni sastojak u kafi, može izazvati anksioznost. 

Šta je to u kafi što nas čini nervoznima i kako pronaći ravnotežu između uživanja i negativnih efekata?

Kafa ima brojna korisna svojstva, poput borbe protiv stresa i oksidativnog stresa te smanjenja rizika od raznih bolesti. Međutim, preterana konzumacija kafe, posebno onih više od četiri šoljice dnevno, može dovesti do povećanja anksioznosti. Kofein, kao stimulans, može preterano stimulisati nervni sistem i dovesti do preaktivnog razmišljanja i hiperaktivnosti.

Iako su neki geni odgovorni za individualnu varijabilnost u tome kako kafa utiče na nas, postoji nekoliko načina kako se nositi s anksioznošću uzrokovanom kafom. Smanjenje unosa kafe, pijenje kafe nakon obroka i postupno smanjivanje količine kafe mogu biti korisni za održavanje ravnoteže.


Foto: Pixabay

Ipak, ukoliko vam je teško da potpuno odustanete od kafe, možete eksperimentisati poput čaja bez kofeina ili kafe s manje kofeina. Osim toga, pijenje kafe nakon obroka ili mešanje kafe s mlekom bogatim mastima i proteinima može pomoći u kontroli hormona stresa.

Dakle, dok se borite s anksioznošću uzrokovanom kafom, zapamtite da je pravi balans ključan. Pronađite svoju individualnu dozu kafe koja vam donosi prednosti bez negativnih efekata, i nastavite da uživate u svojoj omiljenoj jutarnjoj rutini!

Viber

Autor: J.B.
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>