Ostalo

Sme�no

Izveštaji o čudnim stvorenjima širom sveta! (VIDEO)

Ovo su izveštaji o čudnim stvorenjima širom sveta! Svi smo čuli za Nesija, i svi znaju za Veliko stopalo - ali šta je sa ostalima? 

 Izveštaji o čudnim stvorenjima širom sveta! (VIDEO) Screenshoot/Youtube




Kriptidi su bića za koja nikada nije dokazano da postoje, ali se veruje da postoje. Svi smo čuli za Nesija, i svi znaju za Veliko stopalo - ali šta je sa ostalima? 


Postoje izveštaji o čudnim stvorenjima širom sveta! 

Evo deset kriptida koje verovatno poznajete samo ako ste zaljubljenik u paranormalno - ili srećni stanovnik nekog od gradova koje oni navodno koriste kao svoja lovišta.





Zver sa Bray Roada


Zver s Bray Roada, poznata i kao Viskonsinski vukodlak, je veliko stvorenje nalik vuku koje teroriše određeni deo Bray Roada u ruralnom Elkhornu, Viskonsinu. Kriptid je navodno prvi put primećen 1936. godine od strane Marka Šekltona, noćnog čuvara škole St. Coletta. 

Šeklton tvrdi da je sreo zver dva puta u uzastopnim noćima dok je kopala blizu školskog dvorišta. Kada ju je suočio, kaže da se zver podigla na dva noge i režala na njega pre nego što je pobegla. 

U decenijama koje su usledile, lokalni stanovnici su više puta prijavljivali susrete sa zveri, uključujući jednu ženu koja tvrdi da je trčala pored njenog automobila brzinom od 55 milja na sat (88.5 km/h). Lokalni list, Walworth County Week, dodelio je reporterki po imenu Linda Godfrey da istraži izveštaje o vukodlaku na Bray Roadu nakon što su stanovnici obavestili kontrolu životinja. Ona je pronašla dovoljno verodostojnih izveštaja da bi napisala knjigu o tome. Elkhorn je sada mesto održavanja paranormalne konferencije usmerene na Zver s Bray Roada.




 






Čudovište iz Močvare Honey Island


Više od 2 metra visoko (preko 7 stopa), prekriveno zapetljanom dlakom, sa webbed prstima i nepodnošljivim smradom, Čudovište iz Močvare Honey Island vreba močvaru u okrugu St. Tammany u Luizijani. Lovci su decenijama prijavljivali susrete sa ovim stvorenjem, pri čemu je prvi zabeležen 1963. gotovo svi oni slede isti osnovni obrazac. Dok love ili istražuju novo lovište, lovci čuju zvuk teškog kretanja iza sebe. Skrivaju se, i uskoro vide - i osećaju miris - čudovište dok prolazi pored njih.

Područje Honey Islanda bilo je dom sličnih legendi kod domorodaca mnogo pre nego što je močvarno čudovište dobilo ime (i bilo prikazano u emisiji In Search of... tokom 1970-ih). Močvara je takođe bila i mesto nekoliko ubistava početkom 1900-ih. Između Čudovišta iz Močvare Honey Island i istorije ubistava, možda bi bilo pametno pronaći drugu močvaru kada ste u ovom području.










Goblini iz Kelija-Hopkinsvila

Sukob između Kelija i Hopkinsvila postao je toliko ikoničan u paranormalnim i entuzijastičnim krugovima za NLO-e da morate napisati reč "Sukob" sa velikim slovom kada o njemu pišete. 

Jedne sudbonosne noći 1955. godine, Bil Raj Tejlor, koji je bio u poseti porodici Saton u neinkorporiranoj zajednici Keli u blizini Hopkinsvila u Kentakiju, izašao je napolje da donese kofu vode iz bunara. 

Dok je prilazio bunaru, preko glave mu je proletela dugačka svetlost raznih boja i potom se činilo da se spustila u polje iza Satonove kuće. Bil Raj je munjevito ušao unutra da svojim prijateljima ispriča šta je video. 

Oni su se nasmejali, ali ne zadugo. Upozoreni lajanjem psa, Bil Raj i Laki Saton su se uputili na zadnju terasu i naišli na prvo biće koje će kasnije biti poznato kao goblini iz Kelija-Hopkinsvila. 

U sred čudne svetlosti stajalo je biće visoko tri stope sa velikom glavom i dugim rukama koje su završavale oštrim kandžama. Dok su gledali, biće je podiglo ruke i počelo da prilazi kući. Uplašeni, Bil Raj i Laki su otvorili vatru. Ono što je usledilo bila je napeta dvosatna bitka između stanovnika Satonove kuće - osam odraslih osoba i troje dece - i onoga što su izgledali kao armija goblina otporna na metke. A bića su bila uporno znatiželjna da ostvare kontakt s ovom grupom ljudi. 

Goblinci su virili kroz prozore, penjali se na krov i prilazili vratima dok su Satonovi i Bil Raj pokušavali da ih odbiju pucnjavom. Na kraju, Satonovi su potrčali do svojih automobila i krenuli pravo do policijske stanice da prijave susret. Istraga lokalne i vojne policije pronašla je čaure, ali nema dokaza o malim zelenim ljudima.





Pas čovek iz Mičigena


Svakih deset godina, čudovište posećuje Mičigen. Visoko preko sedam stopa (2.13 metara), sa čelično plavim očima i debelim, vlažnom pljuvačkom koja mu kaplje s njuške, pas čovek iz Mičigena prelazi put sa onima koji su izolovani u šumama tokom bilo koje godine koja se završava brojem sedam.

Zna se da Pas čovek iskače ispred automobila koji voze kroz šume. Čak postoji zapis o posebno nesrećnom stanovniku Mičigena koji je nedavno pozvao OnStar kako bi prijavio da mu je Pas čovek istrčao pred auto i prouzrokovao prevrtanje automobila. U drugom susretu, tokom 1930-ih godina, jedan čovek je bio napadnut od strane pet divljih pasa dok je bio sam u šumi. Ispalio je svoj pištolj u vazduh, i četiri su pobegla, ali peti je stao na zadnje noge i zureo u njega.

1987. godine, radio voditelj u Trevers Sitiju, Mičigen, snimio je pesmu o Pasu čoveku. Nameravao je da to bude zabavna šala povodom Dana ludih aprililskih šala, ali njegova stanica je ubrzo bila preplavljena pozivima koji su prijavljivali susrete s mrzovoljnim psom.









Nain Rouge


Legenda o crvenom patuljku Detroita datira još od osnivanja grada 1701. godine. Priča kaže da je Antoine de la Mothe Cadillac, osnivač grada, napao Nain Rouge-a, i nakon toga su i čovek i njegovo stvorenje bili prokleti. Nain je postao glasnik propasti od tada, primećen je neposredno pre svake veće katastrofe koja pogodi grad.

Danas grad domaćin je godišnje manifestacije "Marche du Nain Rouge", parade i proslave u kojima stanovnici (obučeni u kostime kako ih patuljak ne bi prepoznao) ritualno teraju Nain Rouge-a i spaljuju njegovu figuru. Svake godine, međutim, postoje protestanti koji mašu natpisima na kojima piše "Budite ljubazni prema Nain-u".

Prva proročanstva o Nain Rouge-u, naime, pozivaju Cadillaca da umiri patuljka kako ne bi on i grad koji je osnovao bili prokleti. Žrtva svog temperamenta, Cadillac je umesto toga udario Nain Rouge-a svojim štapom i na sebe navukao gnev malog demona. Protestanti danas upućuju paradnike na isti način - ali grupa koja spaljuje Nain Rouge-a je uvek mnogo veća.





 





Mokele-mbembe


Kakva bića žive tako duboko u afričkom Kongu da ih čovek i danas čeka da otkrije? Ako verujete pričama, mokele-mbembe možda je afrički odgovor na čudovište iz Loch Nessa: živi, dišući dinosaur kompletno s dugim vratom i repom koji vreba u močvarama i jezerima te regije.

Sauropod je prvi put prijavljen u knjizi trgovca životinjama Carla Hagenbecka "Zveri i ljudi" 1909. godine. Tvrdio je da su mu dva čoveka koji su ga sreli opisala biće kao "pola slon, pola zmaj". U proteklom veku, napravljeno je nekoliko pokušaja da se locira i identifikuje mokele-mbembe, ali nijedan nije uspeo.





Rugaru

Rugaru, poznat i kao loup-garou, je jedinstveno zastrašujuće čudovište. Sa telom čoveka, ali glavom vuka, vreba močvare Luizijane, loveći neposlušnu decu da ih zgrabi svojim čeljustima. U osnovi, to je kajunski vukodlak, čovek koji je proklet strašnom bolešću.

Oni koji nose prokletstvo navodno se transformišu 101 dan. Poslednjeg dana, prvi čovek koga rugaru napadne i iz koga izvuče krv postaje sledeći nosilac prokletstva. Takođe je moguće prokletstvo steći i sukobom sa posebno osvetoljubivom vešticom.

Rugaru ostaje mračno verovanje za starije Kajunse i danas. Koriste priče o biću da upozore svoju decu i unuke na neposlušnost, a optužbe na račun članova zajednice da su rugaru istorijski su vodile krvave sukobe.






Brosno zmaj


Sakriven u dubinama jezera Brosno na zapadu Rusije vreba stvorenje dugačko 16.5 stopa (5 metara), sa glavom poput zmaja i dugim, tankim repom. Brosno zmaj, poznat kao Brosnja među lokalnim stanovništvom, navodno nastanjuje jezero već stotine godina. 

Legende o ovom biću kažu da se pojavljivalo kako bi oteralo sve napadače koji su nesrećno izabrali njegova lovišta kao mesto za kampovanje. Brosnja je takođe poznata po tome što prevrće čamce i guta ribare.

Tokom leta 2002. godine, grupa ruskih kriptozoologa i istraživača misterija pod nazivom Kosmopoisk ("Sve-ruska javna istraživačka organizacija" na engleskom) predvodila je ekspediciju do jezera. Koristili su eho-sondiranje i pronašli nešto što su opisali kao veličinu železničkog vagona, ali kada su pokušali da stupe u kontakt sa stvorenjem, ono je jednostavno nestalo. Jezero Brosno je duboko čak do 140 stopa (42.7 metara) na pojedinim mestima, ostavljajući mnogo prostora za Brosnju da se sakrije.



Yowie


Severna Amerika ima Veliko stopalo, a Australija ima Jauvija. Njegova legenda seže sve do Aboridžinskih naroda kontinenta, pri čemu plemena Kuku Jalanđi tvrde da su dugo koegzistirali s njima.

Postoje dva tipa Jauvija: jedan koji raste samo do 4-5 stopa (do 1.6 metara) visine i drugi koji raste do impresivnih 10 stopa (3 metra). Opisan je kao nalik na majmuna, sa narandžastom dlakom koja raste 2-4 inča (5-10 centimetara). Zaista, postoje Aboridžinske pećinske slike koje prikazuju stvorenja koja vrlo dobro odgovaraju tom opisu.

Zabeleženo je stotine prijavljenih viđenja. Čak postoje organizovane ekspedicije posvećene pronalaženju i dokumentovanju ovog stvorenja. Generisali su neke ubedljive dokaze, uključujući termalnu sliku koja pokazuje čovekobližnje stvorenje koje se uzdiže iznad četiri odrasla čoveka dok tragaju za Jauvijem u šumi.





Mongolski smrtonosni crv

1926. godine, američki paleontolog po imenu Roj Čapman Endrjus objavio je knjigu pod nazivom "Na tragu drevnog čoveka". U njoj je podelio priče sa susreta sa mongolskim zvaničnicima. Među njima su bile priče o crvu dugom 3 stopa (0.9 metara), debeo i crven, koji je živeo u pesku pustinje Gobi i bio toliko otrovan da je bilo kakav fizički kontakt sa njim značio smrtnu kaznu.


Mongolski smrtonosni crv je inspirisao jednak deo opsesije i straha u proteklom veku. Za one lokalne ljude koji veruju u biće, ostaje nešto čega se treba bojati, poštovati i izbegavati po svaku cenu. 

Za one koji su ili morbidno radoznali ili fascinirani misterijom i mračnim, Smrtonosni crv predstavlja opasnost, napetost i sve što je uzbudljivo u svetu. Više ekspedicija je sprovedeno kako bi se dokazalo postojanje ovog bića, ali do danas nijedna nije bila uspešna.





 


Ne propustite MESEČNI HOROSKOP za april i NEDELJNI HOROSKOP


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: listverse

Povezane vesti:


>