Recepti

Ljubav

Recept za krofne koji se nasleđuje generacijama!

Ovo je najbolji recept za domaće krofne koji se nasleđuje generacijama! Poslastica koja podseća na detinjstvo, nekima je odlična uz krem ili džem, drugi ih prosto vole prazne, sa šećerom u prahu.

Recept za krofne koji se nasleđuje generacijama! Svet Plus





Recept za krofne koji se nasleđuje generacijama i sa kojim ne možete da pogrešite- Evo šta vam je potrebno za pripremu:


500 g glatkog brašna (plus brašno za valjanje testa)
2 jaja
1 kocka svežeg kvasca (40 g)
50 g šećera + 1 mala kašika za kvasac
80 g maslaca
2 decilitra toplog mlijeka (plus 3 velike kašike za kvasac)
1 decilitar kisele pavlake
4 velike kašike ruma
prstohvat soli
1 litar ulja za prženje
šećer u prahu za posipanje
džem po želji ili krem za punjenje





PRIPREMA KROFNI:

U posudi pomešajte jednu malu kašiku šećera i tri velike kašike mleka, zatim lagano zagrejte. Smesu promešajte kašikom dok se šećer ne rastopi. Izmrvljan kvasca dodajte u mlaku mešavinu mleka i šećera, dobro promešajte dok se kvasac ne rastopi. 

Dodajte jednu veliku kašiku glatkog brašna i ostavite kvasac da nadođe.

U veliku posudu stavite brašno,  jer će se testo tu dizati. Napravite udubljenje u brašnu i stavite nadošli kvasac u njega. Varjačom ga umešajte u brašno, a po želji možete koristiti i mikser.

Nakon što umesite kvasac, dodajte toplo mleko, otopljeni maslac (takođe topao), kiselu pavlaku sobne temperature, jaja, rum, šećer i prstohvat soli.

Mikserom (ili ručnom varjačom) dobro sjedinite sve sastojke. Smesa treba biti glatka i sjajna. Zatim pokrijte posudu krpom i ostavite testo na toplom mestu da naraste sat vremena.

 

Maska za lice koja uklanja mrlje, ožiljke od akni i pegla bore!










Nakon dizanja testa, istresite ga na površinu posutu brašnom. Pospite brašnom i gornju površinu. Razvijte testo oklagijom na debljinu od otprilike 1,5 cm.

Oštar okrugli kalup (prečnika po želji, zavisno od toga da li želite velike ili male krofne) ili čašu sa tankim ivicama umočite u brašno pa secite okrugle oblike. Ostavite ih da nadođu 30 minuta.


U veliki i duboki tiganj ili šerpu ulijte litar ulja. Zagrejte ulje na visokoj temperaturi, a zatim smanjite temperaturu na srednju jačinu. 

Pažljivo spuštajte okrugle komade testa u vruće ulje. Kada stavite testo u ulje, pokrijte tiganj ili šerpu poklopcem.

Kada je prva strana pečena (trebala bi biti zlatne boje), lagano viljuškom ili drvenom varjačom okrenite krofnu na drugu stranu i pecite tu stranu bez pokrivanja. Prilikom pečenja nemojte previše dirati krofne u ulju kako biste sačuvali svetli obruč.

Pažljivo izvadite krofne iz ulja i stavljajte ih jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na tanjir obložen papirom koji će upiti višak masnoće. 

Kada se krofne ohlade, pospite ih šećerom u prahu.


Ako želite puniti krofne, odaberite džem, krem ili neki vanila fil. Ubacite ga u poslastičarski špric ili vrećicu s dužim uskim nastavkom. Nastavak zatim zabodite u krofnu i napunite je.

Prijatno!

Čitajte nas na GOOGLE VESTIMA.

 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>