Region

Svet

Zorica Brunclik i Mirko Kodić dobili odlikovanje! (VIDEO)

Zorica Brunclik i Mirko Kodić dobili odlikovanje povodom Dana državnosti. Pevačica je tokom više od pet decenija umetničkog rada postigla sve što se moglo postići. 

Zorica Brunclik i Mirko Kodić dobili odlikovanje! (VIDEO) Screenshoot/InstagramMeđu 107 lica iz različitih sfera, iz sveta muzike i estrade ove godine čast da budu odlikovani u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike imali su pevači, koji iza sebe u svom radu imaju više decenijske karijere. 


Tokom više od pet decenija umetničkog rada Zorica Brunclik postigla je sve što se moglo postići. Postala je i ostala najtiražnija pevačica na Balkanu u svim muzičkim žanrovima, održala je rekordan broj solističkih koncerata, ostavila pesme koje su postale deo antologije srpske kulture, dobila sva esnafska, ali i priznanja koja dodeljuje publika i to po više puta. 


Kao kruna svega ovoga, istaknuta estradna umetnica dobila je ove godine najviše priznanje koje država dodeljuje, zlatnu medalju za zasluge, koju joj je na svečanoj akademiji povodom Dana državnosti uručio Predsednik Srbije:


"Ponosna sam i zahvalna na ovom priznanju. Zahvalna predsedniku, jer je pokazao da se umetnost ne može i ne treba deliti na visoku i popularnu, zahvalna publici što me je sve ove godine održala, i zahvalna Bogu što sam dobila tako plodonosan, uzbudljiv i srećan život." rekla je po uručenju nagrade regionalna muzička zvezda. 

Zorica je nagradu dobila kao treći umetnik iz folk branše, i jedini me je to pošlo za rukom dok je još u zenitu karijere jer se pre nje ovim priznanjem pred kraj života ovenčao legendarni Predrag Živković Tozovac, dok je Šaban Šaulić nagradu dobio posthumno.


Lepa Lukić i Mirko Kodić svoju karijeru započeli su još sedamdesetih godina od kada su prisutni na javnoj sceni, dok njihova koleginica Zorica Brunclik ima malo manji radni staž u muzici, od njih.


Kodićev talenat za muziku roditelji su otkrili vrlo rano, te su mu kupili harmoniku. Učio je da svira kod Vitomira Životića, a prvu singl ploču sa pesmama „Resavski vez“ i „Ljubišino kolo“ objavila je Diskografska kuća „Diskos“ iz Aleksandrovca 1979. godine. Iste godine je objavio i prvi album pod nazivom „Kola Mirka Kodića“. Od tada do 2002. godine snimio je albume „Zaljubljeno srce“, „Dijamanti Mirka Kodića“, „Svirački merak“, „Harmoniko moja“ i druge.

Čitajte nas na GOOGLE VESTIMA.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/republika


>