Ostalo

Sme�no

Zašto se služi voda uz kafu u kafićima i restoranima?!

Da li znate zašto se služi voda uz kafu u kafićima i restoranima?! Ne, ta voda nije prvobitno služila da utolite žeđ, imala je potpuno drugu namenu!

Zašto se služi voda uz kafu u kafićima i restoranima?! Svet Plus






Iako se "opušteno ispijanje kafe" odomaćilo u 16. veku, zapadna Evropa je ovaj običaj prigrlila tek krajem 19. veka. Dok su Turci i Grci odmah usvojili ovu tradiciju, zapadna Evropa je kasnila sa prihvatanjem iste. 


Zanimljivo je da čaša vode koja se dobijala uz kafu nije prvobitno bila namenjena za piće, već je imala sasvim specifičnu namenu.




Čaša vode kao sredstvo za čišćenje kašičice

U to vreme, mnoge dame su izražavale nezadovoljstvo zbog problema sa kašičicom koja služi za šećer i mešanje kafe. Njihova primedba se odnosila na to kako bi pena od kafe zaprljala kašičicu, a zatim bi morale da je ostave na ivici tanjira, što se smatralo nekulturnim i neelegantnim postupkom. Kako bi rešili ovu dilemu, ugostitelji su počeli da poslužuju čašu vode uz kafu. Ova čaša vode je bila namenjena gostima kako bi mogli da operu prljavu kašičicu pre nego što je vrate na tanjir. Evolucija pravila

 

Mesec je u znaku Ovna! Snažno utiče na znakove Lav, Ovan i Strelac!









U početku je čaša vode korišćena isključivo za čišćenje kašičice, ali je njen značaj evoluirao od 1873. godine. U tom periodu, gradski vodovodni sistemi su postajali sveprisutni, snabdevajući lokale vodom iz planinskih izvora. Kafedžije su tada počele da koriste čašu vode kako bi naglasile da pripremaju svoje napitke uz korišćenje kristalno čiste izvorske vode, prenosi "Krstarica".

Danas, dobijanje čaše vode uz kafu se smatra znakom pravilnog ponašanja. Ova praksa je prihvaćena u mnogim kafićima i restoranima širom sveta. Ipak, postoje mesta gde ćete dobiti čašu vode uz kafu samo ukoliko to posebno zatražite.
 

Pesmu Nedelja, nije pisala Marina Tucaković već Iso Lero Džamba!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/krstarica

Povezane vesti:


>