Ostalo

Sme�no

Kineski festival svetla od 9. februara!

Kineski festival svetla će, tradicionalno po 6. put obasjati Limanski park u Novom Sadu od 9. februara 2024. godine i zvanično obeležiti proslavu Kineske Nove godine u Srbiji, na inicijativu našeg umetnika Slobodana Trkulje, koji već godinama radi na kulturnoj razmeni Kine i Srbije. 

Kineski festival svetla od 9. februara! Foto: Đorđe Tomić




Od 2019. godine, kada je Trkulja inicirao zvaničnu proslavu Kineske Nove godine u Srbiji, uz podršku Vlade Republike Srbije i Kineske ambasade u Beogradu, do sada je kroz Kineski festival svetla u Novom Sadu i Beogradu prošlo više od 2 miliona posetilaca! Realizovano je preko hiljadu reportaža u srpskim i kineskim medijima i zabeleženo desetine miliona reakcija na društvenim mrežama i internetu.

Kineski festival svetla će ove godine predstaviti svoje najveće izdanje do sada uz najbrojnije i najinteresantnije svetlosne instalacije koje će biti postavljene od 9. do 25. februara.


Ulaz i osmeh je besplatan za sve posetioce.







Svetlosni spektakl koji svake godine uveseljava sve generacije kreirala je jedna od vodećih svetskih kompanija za izradu umetničkih lampiona iz Zigonga iz Kine. I ove godine na festivalu će zasijati različite instalacije koje predstavljaju duh tradicije i simbolike drevne Kine kao što su životinjsko carstvo, zmajevi, magični jeleni, čudnovate ribe, afričke životinje i sl. Na KFS dočekujemo godinu Zmaja, uz inicijatora festivala, Slobodana Trkulju koga u Kini zovu “Fej Long” odnosno “leteći zmaj”, što se tamo smatra najvećim odrazom uvažavanja jer je zmaj drevni simbol Kine.

Lampioni koji će krasiti Limanski park sve do 25. februara će biti uključeni svakog dana od 17 časova.







Nakon sad već istorijskog nastupa na novogodišnjem programu u Kini, gde je Slobodan Trkulja izveo pesmu “Tamo daleko” u pratnji svetske pijanističke zvezde Lang Lang-a, koji je pregledan neverovatnih 16 milijardi puta, i koncerata u monumentalnim dvoranama i drevnim kineskim zdanjima, Trkulja i Balkanopolis utemeljili su svoj status kreativnih ambasadora Srbije u Kini. U cilju jačanja kulturne razmene Srbije i Kine, sa fokusom na scenskoj umetnosti, Trkulja je u ime Balkanopolis Centra za Modernu Tradiciju potpisao i memorandum o saradnji sa kineskim Međunarodnim Centrom za Kulturnu razmenu provincije Šansi i festivalom “Put Svile”, koji je na taj način postao i sestrinski festival Kineskog festivala svetla u Srbiji.

„Posebno sam uzbuđen što ćemo ove godine u Novom Sadu postaviti do sada najveći festival svetla u Srbiji. Osmesi koje ove čarobne instalacije mame kako najmlađima, tako i odraslima su pokazatelj da organizujemo divnu stvar i da ovu tradiciju treba nastaviti. Uz podršku Grada Novog Sada i ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji uspeli smo i ove godine da unesemo malo svetlosti i radosti u svakodnevnicu“, izjavio je umetnik i osnivač festivala Slobodan Trkulja.


 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>