Ostalo

Sme�no

Šta je kumstvo, ko ne sme da bude kum i šta ako kumstvo odbijete?!

Odabir kumova može značajno uticati na budućnost deteta, i ova činjenica bi trebalo da bude pažljivo uzeta u obzir. Šta je kumstvo, ko ne sme da bude kum i šta ako kumstvo odbijete?!

Šta je kumstvo, ko ne sme da bude kum i šta ako kumstvo odbijete?! Svet Plus






Veruje se da kumovi predstavljaju anđele u ovom svetu, pozvane da asistiraju malenoj duši u započinjanju duhovnog puta koji će je trajno štititi od iskušenja. Odabir kumova može značajno uticati na budućnost deteta, i ova činjenica bi trebalo da bude pažljivo uzeta u obzir.

Akt krštenja označava prvi korak deteta prema Bogu, a sam obred predstavlja svetlu svečanost za celu porodicu. Da bi sakrament bio sproveden u skladu sa svim kanonima, posebna pažnja mora biti posvećena izboru kumova za bebu.

Tajna krštenja deteta obavlja se samo jednom, a ponovno krštenje je strogo zabranjeno, bez obzira na okolnosti. Crkva odlučno osuđuje bilo kakav drugi pokušaj izvođenja ovog svetog obreda. Izbor kumova roditeljima postavlja odgovornost koja će trajati celog života. U srpskom društvu, kumstvo ima status svetinje, a kumovi se smatraju najbližim članovima porodice. Kada se kaže "kum", obično se misli na prijatelja za ceo život, osobu koja će uvek biti podrška i kojoj se može verovati u svakom trenutku.



Odbijanje kumstva


Odbijanje kumstva može imati različite posledice prema narodnim verovanjima. Neki veruju da će osoba koja odbije biti kum na venčanju biti prokleta nesrećom i nikada neće pronaći svoju srodnu dušu. Takođe, postoji uverenje da će odbijanje kumstva dovesti do usamljenosti i nedostatka pravog prijatelja u životu. Drugo verovanje tvrdi da osoba koja odbije kumstvo na krštenju deteta neće moći imati potomstvo. Ovo su samo neka od narodnih uverenja koja kruže u vezi sa kumstvom.









Verski analitičari ukazuju na to da kum, prilikom krštenja deteta, preuzima moralnu odgovornost da će brinuti o detetu ako se nešto dogodi roditeljima. To se često tumači kao duhovna obaveza koju kum preuzima pred Bogom.

Kum je nekada bio simbol poverenja, ali vreme je donelo promene u prirodi kumstva. Tradicionalna kumstva imala su dugu istoriju i čvrsto su se održavala. Ni venčanje ni krštenje nisu mogli proći bez prisustva kuma, koji je bio ključan svedok tih događaja. Kumstvo ostaje važan deo tradicije, ali je evoluiralo u odnosu na prošla vremena.

Ako se ikada suočite s dilemom oko izbora kuma, trebalo bi pažljivo razmotriti svoj izbor. U oba slučaja, kumstvo je ozbiljna obaveza koju treba ceniti, poštovati i održavati. Osoba koju odaberete kao kuma postaje deo vaše porodice.



Ko ne sme da vam bude kum



Kada je reč o osobama koje ne mogu biti kumovi, crkvena pravila postavljaju ograničenja. Ne možete izabrati za kumu devojku mlađu od 14 godina ili dečka mlađeg od 15 godina. Crkva smatra da je tek nakon ovog uzrasta osoba spremna za duhovno obrazovanje.









Monasi, monahinje i osobe s mentalnim oboljenjima takođe su isključene iz mogućnosti da budu kumovi, kao i roditelji deteta. Postoje i narodna verovanja koja se vezuju uz izbor kumova, poput neuzimanja neudate žene za kumu devojci ili neoženjenog muškarca za kuma momku.

Važno je napomenuti da crkva ističe da je najbitnije da osoba koju izaberete za kuma bude dobra osoba, dok su ostale stvari manje važne.

Običaj donošenja poklona i novca u kuću kumčeta je rasprostranjen, ali mnogi zaboravljaju da su kumovi pre svega duhovni mentori. Posvećivanje vremena i pažnje mladoj duši, pomažući joj da se snađe u svetu punom izazova, trebalo bi da bude prioritet. Duhovno i moralno obrazovanje u detinjstvu ključno je za formiranje uspešne i odgovorne odrasle osobe.

 

Prestupna godina i narodna verovanja!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com/still

Povezane vesti:


>