Region

Svet

Region

Završeno snimanje serije Nobelovac! Saznaćemo dosta toga nepoznatog o Andriću!

Tihomir Stanić ostvario je jedan od većih glumačkih i životnih snova – završeno je snimanje serije „Nobelovac“ u kojoj je glumac, reditelj i jedan od autora. Poslednja klapa pala je u Višegradu a osam epizoda o životu Ive Andrića gledaćemo na jesen 2024. godine.

 Završeno snimanje serije Nobelovac!  Saznaćemo dosta toga nepoznatog o Andriću! Foto: Promo






Serija je posvećena je Ivi Andriću, velikanu srpske književnosti XX veka. Tihomir Stanić ima nekoliko uloga u projektu koji smo, kako ističe kao nacija bili dužni da napravimo.

„U produkciji Radio-televizije Srbije, a mi smo bili izvršna produkcija, završili smo snimanje serije Nobelovac. To je serija od osam epizoda, govori o životu našeg jedinog nobelovca, koji je 26. oktobra, tad počinje radnja serije, saznao da je dobio Nobelovu nagradu“, istakao je Tihomir Stanić.

Prema njegovim rečima, serija se odvija tokom nekoliko nedelja uoči uručenja nagrade u Stokholmu. 











Dešavanja u ta dva meseca našeg pisca vraćaju u prošlost. „Vraćamo se nakratko u 1895, pa onda od 1914. do 1920. Najzastupljeniji je period od 1941. godine, kada on (Andrić) u Beogradu, u toku rata, piše svoja najznačajnija dela – na Drini ćuprija, Travnička hronika i Gospođicu, i kada u jednom dogovoru sa novim vlastima objavljuje ta dela, i postaje deo kulturne elite novog sistema“, objašnjava Stanić koji je jedan od autora serije, igra glavnu ulogu i režira zajedno sa Borišom Simovićem.

Za seriju Nobelovac, Stanić se, kako kaže, pripremao godinama.

„Primenio sam jedno staro pravilo da su za produkciju najvažnije tri stvari: prva stvar, koja je važna, su pripreme, druga stvar koja je važna su pripreme i treća stvar koja je važna su pripreme. Pripremili smo se dobro, cela ekipa. Sve probleme ili nesporazume koji su mogući u toku snimanja i organizacije smo prenebregli jer smo bili dobro pripremljeni“, naglasio je srpski umetnik.







„Imamo 145 uloga. Nekolicina glumaca je iz Slovenije, sedam-osam iz Hrvatske, iz Splita, iz Crne Gore, zato što su likovi odatle i govore svojim autentičnim jezikom. Mladi i stariji Krleža su iz Hrvatske - Damir Lončar i Kristijan Petelin. Mladi Andrić je Igor Jurinić iz Zagreba, Selma Alispahić iz Sarajeva, igra Milicu Babić, Andrićevu ljubav“, nabraja Stanić i dodaje da će gledaoci u Nobelovcu videti mnogo toga što se ne zna o čuvenom književniku i njegovom životu.

Ostale teme vezane za filmove i serije možete pogledati OVDE 



Pratite nas na Twitteru

I na Facebook-u 
 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>