Zdravlje

Ljubav

Melatonin, hormon mladosti možete aktivirati na tri načina!

Dosta ljudi koristi melatonin - hormon mladosti, kao pomoć za bolji san, posebno ako imaju nekih problema sa spavanjem ili moraju da se nose s raznim vremenskim zonama. Možete ga aktivirati na tri načina!

Melatonin, hormon mladosti možete aktivirati na tri načina! Svet Plus





Pre nego što se bacite na kupovinu suplementa, uvek je pametno proveriti sa nekim ko se razume, jer melatonin ne deluje isto na sve ljude.  

Melatonin pomaže našem telu da pronađe ritam i spremno dočeka san.



„Noćna sova“ je termin koji već dugo koristimo, a  Švedski psiholog O. Okvist je 1970. godine identifikovao tri glavna tipa ljudskog bioritma: 

rane ptice - "ševa", 
kasne ptice - "sove" 
i srednji između njih - "golubovi".





Ali, šta je sa biološke strane?

Priroda je mudro rasporedila svrhu za svaku vrstu na Zemlji. Noćnim grabljivicama je dala oštar njuh, budnost i izoštren sluh. Čovek je lišen svega toga. Čovek je "dnevni grabljivac". "Lovimo" tokom dana, hranu dobijamo dok smo na poslu.

Hormonski sistem naše hipofize i epifize je podešen da radi tokom dana. To znači da kad padne noć, epifiza daje znak za oslobađanje specifičnog hormona koji pokreće procese obnove i podmlađivanja u telu. 


Dok mi spavamo, telo radi svoje. Mišići se opuštaju, protok krvi se poboljšava, bubrezi rade svoj posao. Noću aktivno uklanjaju sve otpatke akumulirane tokom dana. Srce i dalje pumpa krv. Ritam je malo sporiji, ali svakako radi!


 

Kreme, ulja, i serumi nekada mogu da vam unište kožu! Evo zašto!









Jetra je uvek na dužnosti, radi 24 sata. 


Tokom noći, pregleda telo, neutrališe mrtve ćelije i sa žuči ih izbacuje iz tela. Noć je vreme za "prolećno čišćenje". Od 23 do 02 sata, hipofiza pokreće sintezu hormona rasta i celo naše telo počinje da raste nove ćelije. A epifiza, ona je zadužena za to da pusti u krv "hormon mladosti" - melatonin.

Melatonin je kao čarobni hormon koji se oslobađa u malim količinama, i to samo noću. Ali čak i ta količina je dovoljna da pokrene i poveže procese samoizlečenja tela.

Hormon rasta i hormon mladosti se proizvode gotovo sinhronizovano između 23 sata i 2 sata ujutro. Do pet ujutro njihova aktivnost opada, a sa prvom zrakom sunca zamenjuje ih hormon budnosti i dobrog raspoloženja - serotonin.

Nismo stvoreni da budemo noćne ptice ako želimo ostati mladoliki. Nažalost, ritmovi života su izgubljeni. Uveče gledamo TV, sedimo za računarom ili listamo aplikacije na mobilnim telefonima.




Da li se prepoznajete?

Sinteza melatonina zahteva noć. Čak i najmanji svetlosni trag koji udari mrežnjaču oka blokira ovaj proces. Melatonin ne izlazi - hormon rasta prestaje sintetisati. I, kao rezultat toga, nadbubrežne žlezde nastavljaju lučenje hormona stresa.




Kako obnoviti i regulisati ovaj proces

Melatonin se pravi od aminokiseline triptofana, koja se nalazi u životinjskim proizvodima. Pre svega, to su proteini bogati proizvodi - mleko, sveži sir, meso.

Zato je bitno da u večernji meni uključimo namirnice bogate proteinima kako bismo imali zdrav i miran san, a epifiza može mirno proizvoditi naš hormon mladosti. Treća tajna je masaža vrata.

 

Nakon 50. godine kafu bi trebalo piti na poseban način!








 Masaža vrata


Svetlost koja pogađa mrežnjaču prenosi stimulaciju kroz mnoštvo optičkih nerva do moždane kore. Ali melatoninu treba mrak; i najmanji trag svetlosti usporava njegovo oslobađanje.

Postoji poseban "optički" nerv koji stimuliše oči. Blagi kružni pokreti masaže u toj oblasti će vam pomoći da započnete zdrav san. I ništa ne može sprečiti telo da se podmladi dok spavamo.

Tajne pomlađivanja su jednostavne, i redovne, svakodnevne radnje će vam doneti željene rezultate.
 

Lan i voda čine čudo za 12 dana! Maska koja podiže crte lica!



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>