Ostalo

Sme�no

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Tomindan! (VIDEO)

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Tomindan, sećanje na Svetog Tomu, jednog od dvanaestorice apostola. Evo šta nikako ne bi trebalo raditi na ovaj dan!

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Tomindan! (VIDEO) Screenshoot/Youtube





Običaji na sveto Tomu kažu da je obavezno da ovaj dan sedimo kod kuće i čitamo ovu molitvu:

"O, dobroznameniti i slavni apostole Hristov Tomo. Kada je na kraju vremena došao Bog ljudima izabrao te je za učenika Svoga i dao ti je vlast da isceljuješ bolesne, očišćuješ gubave, vaskrsavaš mrtve, izgoniš duhove. Ti ne zato, nego ljubavlju si se prilepio za Hrista zaželevši da do smrti ideš za Njim.

Zbog toga po dopuštenju Božijem nisi video sa drugim učenicima Vaskrsloga Spasitelja, nisi hteo da poveruješ u to dok ne staviš prst svoj u rane od gvožđa i staviš ruku svoju u rebra Njegova. Međutim, Gospod ispuni molbu srca tvoga i nepromenljivo opet utvrdi tvoju veru.

Zbog toga te molimo: otvori nam oči vere da vidimo telesno nevidljivo, podari nam nadu na snishođenje Božije, da nas ne uništi grehovno očajanje, otkri nam blaženstvo ljubavi jer je ljubav jaka kao smrt i jedina ima vlast nad njom da posluživši Hristu na zemlji, podignemo i mi sebi pokrov Nebeski i sa tobom i svima svetima proslavimo prečasno i veličanstveno ime Oca i Sina i Svetoga Duha."

 

Da li ste znali da postoji pametni kolač?!







U nekim krajevima se veruje da štiti od vukova.

Na Tomindan se obično nikud ne ide i postoji izreka „Sveti Toma, sedi doma“.

Dok se u nedelju po Uskrsu slavi događaj vezan za „neverovanje“ Tomino, današnji dan je posvećen samom apostolu.



Sveti Toma jedan je od dvanaest velikih apostola. Njegovom sumnjom u vaskrsenje Hrista, dobila se nova potvrda tog čudesnog događaja.

Vaskrsli Isus ponovo se javio učenicima da bi uverio Tomu. Gospod mu reče: “Pruži ruku švoju i mešni u rebra moja, i ne budi nevjeran nego vjeran”. Toma uzviknu: “Gospod moj i Bog moj”.

Posle silaska Duha svetog, apostoli su kockom odlučivali kuda će ići na propoved i sveti Toma dobi daleku Indiju.

Ohrabren Bogom, mnogo je naroda tamo obratio hrišćanskoj veri, ustanovio crkvu i postavio sveštenike i episkope.

 

Brze kiflice bez kvasca! Idealan recept ako žurite!









Između ostalih, obratio je i dve sestre, žene dvojice kneževa Tertijanu i Migdoniju. Knez Muzdije, Tertijanin muž, kome je apostol krstio ženu i sina Azana, osudio je svetitelja na smrt.

Tako je sveti Toma okončao svoj zemni život.

Pre smrti i on je, kao i drugi apostoli, bio čudesno prenet u Jerusalim na pogreb Presvete Bogorodice. Pošto je stigao kasno zamolio je da otvore grob Prečiste, ali njeno telo ne beše tamo. Bog je već uzeo svoju majku u naselje nebesko. Tako je sveti Toma svojim neverovanjem utvrdio veru u vaskrsenje Isusa Hrista, a svojom docnjom otkrio čudesno proslavljenje Majke Božje.










 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>