Zdravlje

Ljubav

Signali tela koji vam govore da je vaše okruženje toksično i da partner nije dobar po vas!

Ovo su signali vašeg tela koji vam govore da je vaše okruženje toksično i da partner nije dobar po vas! Ponekad naša tela odaju ono što naša podsvest primećuje, ali mi toga još nismo svesni.

Signali tela koji vam govore da je vaše okruženje toksično i da partner nije dobar po vas! Svet Plus






Da li osećate i imate neke od ovih simptoma?!



Vaše telo šalje signale kao upozorenje, ovo su neki od njih, pogledajte da li ste u toksičnom odnosu!


Lako je pripisati glavobolju prevelikoj količini kafe ili anksioznosti, leptirićima u stomaku. Međutim, vaše telo može preneti više informacija o okolini i ljudima nego što ste svesni. Ponekad naša tela odaju ono što naša podsvest primećuje, ali mi toga još nismo svesni.

Šenon Tomas, terapeutkinja za traumatologiju i autorka knjige "Isceljivanje od skrivenog zlostavljanja", izjavila je za "Insider" da su mnogi njeni klijenti koji su bili u nasilnim ili toksičnim vezama na kraju iskusili fizičke simptome bez očiglednog medicinskog objašnjenja. "Još uvek nisam srela klijenta koji nije doživeo neku vrstu reakcije tela u toksičnoj vezi", rekla je Tomas.

"Postoji različit stepen, širok spektar, ali svaka osoba je imala neku fizičku manifestaciju zlostavljanja."

Psihoterapeutkinja Liza Loles dodaje da telo plaća danak toksičnim vezama: "Važno je shvatiti da se emocionalni stres može manifestovati kroz fizičke simptome", istakla je. "Imperativno je slušati svoje telo i prepoznati kada nešto nije u redu."

Osećaj iscrpljenosti često je prisutan kod ljudi koji ostaju u nasilnim vezama zbog traumatičnog vezivanja. Kada nasilnik nepredvidljivo menja ponašanje od zanemarivanja do ljubaznosti, telo prolazi kroz hormonalne promene, a iscrpljenost postaje uobičajen simptom. Tomas objašnjava da trenuci sreće mogu biti sjajni, ali kad počnu negativni ciklusi, telo može kolabirati.

Autoimuni problemi mogu se javiti tokom loših odnosa, izazivajući simptome poput zapaljenja, bolova u telu i kožnih problema. Čak iako klijenti često imaju uredan zdravstveni karton, Tomas ističe da se okolina i odnosi moraju uzeti u obzir.











Problemi sa varenjem i hormonske promene su česti, uzrokovanje stresom i naglom promenom hormona. Anksioznost može uticati na ishranu i apetit, jer telo reaguje na povećane nivoe kortizola i adrenalina.

Problemi sa pamćenjem i govorom su još jedan aspekt toksičnih veza. Kada je um stalno u pripravnosti, memorija i govor mogu biti narušeni. Tomas ističe da mnogi klijenti teško obrađuju nove informacije tokom nasilnih veza.

Napetost i zatezanje mišića su znakovi da neko izaziva nemir. Tomas podseća da je važno razmisliti zašto telo reaguje na određenu osobu, možda prepoznajući nešto što svesni um još nije.

Vaša creva znaju bolje nego što mislite. Prema Tomasu, trebali bismo više verovati svom stomaku, jer mnogi klijenti u početku nisu voleli osobu koja postaje njihov zlostavljač.

Ako je vaša romantična veza toksična, društveni život može biti pogođen. Investiranje previše vremena i truda u odnos ili manipulacija partnera da prekinete prijateljstva može dovesti do duboke usamljenosti koju ni romantični partner ne može rešiti.

Simptomi mogu smanjiti vremenom, ali ponekad ostaju. Psihički simptomi se često smanjuju, ali neki mogu trajati. Oporavak je naravno moguć ali koliko će vremenski trajati zavisi od svakog čoveka posebno.

Nezdravi odnosi ne uključuju uvek fizičko nasilje, emocionalno i psihičko zlostavljanje može biti podjednako štetno i teško. Šenon Tomas zaključuje:

"Zaslužujete vezu u kojoj se osećate sigurno, poštovano i cenjeno."

 

Kosa, koža, nokti: Dovoljan je želatin, sve ostalo možete baciti!



 

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>