Ostalo

Sme�no

Njujork Tajms uvrstio raštan među najzdravije i najskuplje namirnice!

Njujork Tajms uvrstio je raštan među najzdravije i najskuplje namirnice! Ovo povrće, koje se često zaboravlja i zapostavlja, polako se vraća u restorane širom sveta, pa tako i kod nas.

Njujork Tajms uvrstio raštan među najzdravije i najskuplje namirnice! Svet Plus






Raštan, starinsko mediteransko povrće, steklo je globalno priznanje i popularnost, čemu svedoči i činjenica da je ugledni list Njujork Tajms uvrstio raštan među najzdravije i najskuplje namirnice. Ovaj izuzetni zeleniš, sa svojim bogatstvom nutritivnih i lekovitih svojstava, postao je prava senzacija među obožavaocima zdrave ishrane, spremnim da za njega izdvoje i do sto dolara, piđe Still. Osim toga, raštan je zabeležio i procvat na američkim jelovnicima tokom poslednjih deset godina, a mnogi stručnjaci ga preporučuju kao neizostavan deo ishrane.

Ovo povrće, koje se često zaboravlja i zapostavlja, polako se vraća u restorane širom sveta, pa tako i kod nas.



Kao i kod većine povrća, važno je skratiti vreme kuvanja kako bismo sačuvali sve hranljive sastojke. Optimalno vreme za pripremu raštana na pari je otprilike pet minuta. Ovaj proces omekšava vlakna i poboljšava svarljivost, istovremeno zadržavajući sve korisne nutrijente. Važno je istaknuti da je moguće konzumirati raštan i sirov, što otvara širok spektar mogućnosti za pripremu ukusnih jela.
 

Vitamin A i menopauza: Zašto je ovo važno i kako može da pomogne!








Raštan se često koristi kao sastojak u pestu i drugim umacima, pružajući im svoju karakterističnu aromu i nutritivnu vrednost. Pre nego što ga upotrebite, pažljivo operite raštan pod mlazom hladne vode. Važno je napomenuti da ga ne bi trebalo potapati u vodu, jer to može izazvati gubitak vitamina rastvorljivih u vodi.



Da biste produžili svežinu raštana, preporučuje se čuvanje u frižideru. Umotajte ga u prozirnu foliju i što je moguće više istisnite vazduh iz nje kako biste sprečili oksidaciju i gubitak dragocenih hranjivih materija. Na ovaj način, raštan će zadržati svežinu i hranljivost čak do pet dana.

Ovaj ukusan i hranljiv sastojak postaje sve popularniji, podsećajući nas da se najvrednije namirnice često kriju u svakodnevnim izborima naše ishrane. Pravilno pripremljen, raštan može doneti mnogo zdravstvenih koristi i uživanja u hrani.


Pogledajte kako se priprema Crnogorski raštan.

 

Ojačajte imunitet i spremite se za zimu!

Viber

Autor: O.J
Izvor: svetplus.com

Povezane vesti:


>